Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Urfolk behöver bättre finansieringsmöjligheter till internationellt arbete

Publicerat tisdag 24 maj 2016 kl 07.05
Keskitalo: Även i Sápmi finns det ideella organisationer som behöver finansiering
(2:39 min)
Aili Keskitalo
1 av 2
Aili Keskitalo Foto: Foto: Jenny Israelsson Skoglund Sameradion & SVT Sápmi.
Florina Lopez
2 av 2
Florina Lopez. Foto: Foto: Jenny Israelsson Skoglund Sameradion & SVT Sápmi.

Många av världens urfolk lever i fattigdom och det påverkar deras möjligheter att medverka i demokratiska processer eller människorättsarbete. Nu jobbar det Norska Sametinget för att upprätta en speciell urfolksfond som ska kunna hjälpa urfolk att finansiera bland annat resor för att träffas. Florina Lopez från Panama, tycker att det är ett bra initiativ.

 

Från början när vi träffades i Permanent Forum var vi många men det har blivit färre och färre med åren och finansiering av resor är ett stort problem så en urfolksfond skulle vara viktig, och speciellt urfolkskvinnor har svårt att hitta finansiering berättar Florina Lopez från Panama.

Det är Norska Sametinget tillsammans med bland annat urfolksorganisationer från Australien och Asien som jobbar med att inrätta fonden som ska lokaliseras i USA. Tanken är att man ska hitta så många finansiärer så att fonden ska bli så pass stor att man med avkastningen ska kunna finansiera urfolkssamarbetet. Norska Sametingets president Aili Keskitalo ser dock finansieringen som en stor utmaning men ser samtidigt vikten av fonden trots att det idag finns andra alternativ.

Florina Lopez resa till permanent Forum i New York finansieras den här gången av världsbanken och finansiärerna styr vad hon ska göra på sin resa. Att medverka under Permanent Forum hinner hon knappt med, på grund av andra möten som finansiärerna vill att hon deltar på utanför FNs väggar.

- Jag kunde komma hit med hjälp av världsbankens pengar men måste följa reglerna för stipendiet och delta på möten utanför FN. Så då kan jag inte vara på Permanent Forum, berättar Florina Lopez.

Att upprätta en urfolksfond är inte gjort på några månader, arbetet tar lång tid och först måste arbetsgruppen lösa juridiska frågor och därefter information och finansieringsfrågor, och det kan ta upp till två år. Men trots att samerna har det ganska bra ställt ekonomiskt så finns det även ett behov i Sápmi:

- Fonden ska inte finansiera Sametingets internationella arbete men även i Sápmi finns det ideella organisationer som behöver finansiering, säger Aili Keskitalo.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".