Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Colombia

Fallet Feliciano Valencia i högsta domstol

Publicerat tisdag 24 maj 2016 kl 15.30
Feliciano Valencia: Handlar om urfolkens rätt till egen rättsskipning
(3:29 min)
Feliciano Valencia
1 av 2
Feliciano Valencia Foto: Lari Honkanen / Sameradion & SVT Sápmi
Juvenal Arriet, ONIC
2 av 2
Juvenal Arriet, ONIC Foto: Lari Honkanen / Sameradion & SVT Sápmi

Colombias högsta domstol omprövar nu åtalet mot urfolksledaren Feliciano Valencia. Han dömdes i höstas till 16 års fängelse för kidnappning, efter att han samordnat en urfolkstribunal som straffat en militär.

- Leve urfolksrörelsen, leve Feliciano, skanderade folkmassan som samlats utanför högsta domstolen i Colombias huvudstad Bogotá under den nya rättegången.

Det var ONIC, Colombias nationella urfolksorgan, som hade mobiliserat manifestationen. Ackompanjerade av trummor, flöjter och slagord krävde de respekt för urfolkens jurisdiktion och frihet åt Feliciano Valencia.

- Vi ser åtalet som en aggression från det vanliga rättsväsendet mot vårt rättsväsende, säger Juvenal Arriet, rådgivare på ONIC.

Under rättegången begärde representanter för landets justitiekansler, åklagarmyndigheten och Felicianos Valencias försvar, att dommen mot honom upplöses.

Feliciano Valencia har suttit frihetsberövad sedan i september ifjol, då han dömdes till fängelse, av en lokal domstol i Cauca-provinsens huvudstad Popayan.

Sameradion och SVT Sápmi träffade honom i Cauca två veckor före rättegången och så här sade han om sitt fall:

- Det här fallet handlar inte bara om att döma Feliciano Valencia till fängelse, utan om urfolkens rätt till egen rättsskipning - som är grundlagsfäst.

Händelsen bakom åtalet går tillbaka till 2008, då urfolk i hela Colombia mobiliserade sig för sina rättigheter. Urfolksvaktstyrkan i Cauca hade upptäckt ett civilklätt befäl från Colombias armé, som nästlat sig in i urfolkens organisation. Han misstänktes för att försöka plantera falska bevis för att urfolken skulle ha samröre med Farc-gerillan.

I egenskap av organisationens språkrör, samordnade Feliciano Valencia den urfolkstribunal, som dömde militären till 20 symboliska piskrapp på benen.

Det var alltså för den här händelse som Feliciano Valencia dömdes till 16 år fängelse. En dom som väckt indignation både i Colombia och internationellt, eftersom Colombias urfolk åtnjuter konstitutionell rätt till sin egen rättsskipning.

Många har dömt ut fängelsedomen som politisk snarare än juridisk. En av dom är Jaime Jurado. Han är advokat i CCJ, den Colombianska juristkommissionen, en ickestatlig organisation med rådgivande status inom FN.

- Det colombianska rättsväsendet är på sina håll fortfarande politiskt färgat, säger Jaime Jurado och fortsätter:

- Det är logiskt att det ligger andra intressen bakom domen. Cauca är en strategisk provins, säger Jaime Jurado och syftar på den aktionen som Caucas urfolk i ledning av Feliciano Valencia inicierade ifjol, då de började åter-ockupera förfädersmark från storföretagens sockerplantage.

Fallet är avgörande inte bara för Feliciano Valencia, utan väntas bli ett prejudicerande fall för hur den statliga rättsapparaten ska tolka urfolkslagen och dess status i det Colombianska samhället. Hur det går i rättsfallet får vi veta inom kort. Högsta domstolen meddelade att man återkommer med beslut i fallet inom 30 dagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".