Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Johkamohkki/Jåhkåmåhkke

Positiva till en parlamentsbyggnad i Jokkmokk

Publicerat fredag 27 maj 2016 kl 05.16
Skogssamernas Jan Rannerud: Det låter som ett bra alternativ
(1:46 min)
Jan Rannerud, Vuovdega
1 av 3
Vuovdegas partiledare Jan Rannerud. Foto: Nils-Josef Labba/SVT Sápmi
Ingrid Inga, Samelandspartiet.
2 av 3
Ingrid Inga, Samelandspartiet. Foto: Anna-Karin Niia, Sameradion & SVT Sápmi Foto: Anna-Karin Niia, Sameradion & SVT Sápmi
Stefan Mikaelsson. Foto: Olle Kejonen/ Sameradion & SVT Sápmi
3 av 3
Stefan Mikaelsson. Foto: Olle Kejonen/ Sameradion & SVT Sápmi

Jokkmokks kommun erbjuder sig nu att bygga och finansiera Sametingets parlamentsbyggnad. Det är positivt menar flera av Sametingets partiledare.

 – Det låter som ett bra alternativ, men problemet är att vi redan har tagit ett beslut, och det beslutet innefattar att ta fram ritningar, underlag och en plats. Jag vet inte om sametinget kan ändra på beslutet, säger Jan Rannerud, partiledare i Vuovdega/Skogssamerna.

Jan Rannerud menar att Jokkmokks kommun agerande kan göra att det går fortare att få en parlamentsbyggnad.

 – Om man fullföljer planerna på att parlamentsbyggnaden skall vara i Kiruna så kommer det säkert att dröja 5 år till.

Ingrid Inga, partiledare för Samelandspartiet, bor själv i Jokkmokk och säger att det är positivt att Jokkmokks kommun kommer med det här erbjudandet.

 – Processen i Kiruna tar alldeles för lång tid för att vi har ingen slutpunkt när man kommer i gång med byggandet i Kiruna, och Sametinget behöver en parlamentsbyggnad, säger Ingrid Inga.

Stefan Mikaelsson är en av två vägvisare i partiet Min Geaidnu och han menar att det är positivt när man från svenska samhället och svenska kommuner agerar och föreslår saker som detta.

Samtidigt lägger Mikaelsson till att han hoppas att den finansiering som erbjuds är reell.

 – Det var en överraskning och en positiv sådan och då hoppas man ju att det blir en sådan parlamentsbyggnad som sametings ledamöterna vill ha, alltså att finansieringen räcker för att få fram en sådan parlametsbyggnad, sen är det ju inte avgjort bara för att man har finansiering att det blir ett bygge, men det är klart att har man tomt och finansiering då är det betydligt lättare att börja bygga, säger Stefan Mikaelsson.


Fråga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".