Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
#GirjasMotStaten

Staten hoppas på hovrätten

Publicerat måndag 30 maj 2016 kl 12.49
Ekots Nils Eklund intervjuar JK Anna Skarhed
(8:28 min)
Justitiekansler Anna Skarhed pratar med advokaten Hans Forsell. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi.
Justitiekansler Anna Skarhed pratar med advokaten Hans Forsell. Foto: David Rydenfalk/ Sameradion & SVT Sápmi.

Staten utvecklar nu i det skriftliga uttalandet på 40 sidor varför de överklagar Girjasdomen. Justitiekansler Anna Skarhed säger till SR Ekot att det är flera frågor de vill ha klarhet i.

Sent i fredags eftermiddag lämnade Justitiekanslern via advokaterna Hans Forssell och Jonas Löttiger över statens 40 sidor långa överklagan till Hovrätten för övre Norrland.

Statens inställning är den samma som tidigare - de bestrider samebyns yrkande om ensamrätt till jakt och fiskerätt men erkänner att enskilda samebymedlemmar har rätt att jaga och fiska i enlighet med rennäringslagen.

Staten anser att renbeteslagen från 1886 styrker att det är staten i egenskap av fastighetsägare som har ensamrätten till jakten och fisket.

En central fråga i tingsrättens dom var ju att samebyns jakt- och fiskerätt bygger på en urminnes hävd som samebyn hade upparbetat redan år 1734 då reglerna om fastighetsrätt slogs fast i den gamla jordabalken.

Det här en tolkning som Justitekansler ifrågasätter och vill ha prövat i en högre instans.

- Så som jag ser det har tingsrätten här gjort delvisa andra bedömningar än vad som gjorts i tidigare mål. Det finns dessutom viktiga frågor i det här målet, bland annat när det gäller sedvane- och urminnes hävd som hade behövts utredas ytterligare. När det gäller urminnes hävd så har det begreppet använts olika. 

Den tredje februari i år kom domen som ger Girjas sameby rätt att bestämma över jakt och fiske på samebyns betesområde i fjällen.

Domen och statens argumentation har berört och upprört många. Justitiekansler Anna Skarhed säger att det är komplexa frågor som är svåra att kort besvara men hon hoppas att hovrätten tar upp målet.

JK gör också bedömningen att domen kan ha en principiell betydelse även utanför det aktuella området - vilket innebär att fler samebyar kan ha anledning att komma med liknande anspråk som Girjas.

Det är också en anledning till att pröva frågan i högre instans säger Anna Skarhed.

- Vissa har sagt att det här bara gäller i det här området men min uppfattning är att det är många principiellt viktiga frågor som prövas i det här målet. Det är av stor betydelse att vi nu får det bedömt och på ett riktigt sätt uttolkat av domstolen. Vi tycker inte att tingsrättens dom är tillräcklig och vill att också hovrätten utreder det här och prövar frågan, säger Anna Skarhed till SR Ekot.  

I eftermiddagens Radio Sápmi hör ni även Girjas ordförande Matti Berg om JKs överklagande. 

Radio Sápmi, P2 och P6 Stockholm, 15.00-16.00.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".