Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
#GirjasMotStaten

Girjas ordförande ifrågasätter JK-påstående

Publicerat måndag 30 maj 2016 kl 18.03
Matti Berg om JK:s överklagan
(5:36 min)
Matti Berg och Anna Skarhed. Foto: David Rydenfalk/ Sameradion & SVT Sápmi.
Matti Berg och Anna Skarhed. Foto: David Rydenfalk/ Sameradion & SVT Sápmi.

Statens jurister för återigen in politik i målet.
Det säger ordföranden i Girjas sameby, Matti Berg, efter statens överklagan i Girjasmålet.
Han reagerar på en formulering som handlar om att jakten berör många människor i norra Norrland.

Staten har alltså lämnat in en överklagan i Girjasmålet på 40 sidor där man utvecklar grunderna för sin överklagan.

Statens inställning är den samma som tidigare – staten har i egenskap av markägare också ensamrätten till jakten och fisket, något som enligt JK också reglerats i renbeteslagen från 1886.

JK Anna Skarhed säger att frågan är oerhört komplex och svår att kortfattat förklara.

-Det är många olika frågor som måste benas ut. Det är komplicerade och viktiga frågor som inte går att sammanfatta med några korta ord, säger Skarhed.

JK anser dock att tingsrättens dom avviker från tidigare bedömningar när det gäller samernas bruksrätt, bland annat Högsta domstolens utslag 1981 i det så kallade Skattefjällsmålet.

I samband med detta skriver JK att domen kan ha en principiell betydelse även utanför det aktuella området - vilket innebär att fler samebyar kan ha anledning att komma med liknande anspråk som Girjas. JK skriver via advokaterna Hans Forssell och Jonas Löttiger följande:

Det skulle också kunna utgöra grund för krav på ersättning från staten för förlorade intäkter av upplåtelser av jakt och fiske under en längre tid. Regleringen av jakten och fisket berör många människor i norra delen av landet.

Det är detta som Girjas ordförande Matti Berg reagerar mot och ifrågasätter.

-Jag förstår inte vad det har för betydelse i den juridiska prövningen. Det känns som att det blir politik från statens jurister, men det kanske finns en juridisk finess som jag inte förstår, säger Matti Berg.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".