Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
#Sametinget

"Vi ska synas där vi trampas och spottas på"

Publicerat tisdag 31 maj 2016 kl 09.13
Per-Olof Nutti
Per-Olof Nutti, ordförande Samelandspartiet. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi.

Sametingets plenum i Östersund inleddes med en debatt om parlamentsbyggnaden. Det som diskuterades var Guovssonástis motförslag om att styrelsen utöver Kiruna ska inleda dialog med andra intresserade kommuner.

Sametingets plenum i Östersund inleddes med en debatt om parlamentsbyggnaden. Det som diskuterades var Guovssonástis motförslag om att styrelsen utöver Kiruna ska inleda dialog med andra intresserade kommuner angående finaniseringen.

Guovssonásti ville också att styrelsen kontaktar Statens fastighetsverk om en kostnadsbedömning, uppdatering av lokalprogram och tekniska lösningar. Det var splittrade meningar huruvida parlamentsbyggnaden ska ligga i Kiruna eller inte. Andra förslag som kommit upp är Arjeplog, Arvidsjaur, Jokkmokk, Malå, Lycksele och Östersund.

Styrelseordförande Håkan Jonsson menade att det nuvarande förslaget i Kiruna har ett utmärkt läge uppe på ett berg, men gångavstånd till nya centrum.

En som reste sig upp var den nytillträdde ordföranden Per-Olof Nutti i Samelandspartiet. Han menade att det är naturligt att byggnaden uppförs i gruvstaden Kiruna, för att visa att samerna finns.

- Vi samer ska synas där vi mest av allt trampas på och spottas på. Det är naturligt av vi ska synas där det också finns gruvor. Vi ska visa att vi finns och lever.

Men enligt Guovssonásti har det dröjt länge och att det är en stor utmaning att hitta pengar.

- Vi vill öppna ärendet igen och lyssna på alla kommuner, sa Lars Miguel Utsi.

Här fick han stöd av bland andra Hanna Utsi i Min Geaidnu som gick emot sitt parti.

- Det här ärendet började för 12 år sedan. Vi är inte ett folk man kan flytta hit och dig. Vi har blivit flyttade hit och dit. Jag förordar Jokkmokk.

Också Marie Persson, i Landspartiet svenska samer, gick emot sin partilinje och stödde Guovssonásti, det gjorde också Britt Sparrock i Samelandspartiet, vars ordförande alltså tyckte att Kiruna ska hålla parlamentsbyggnaden, medan hon själv förordade kommuner i sydsamiskt området som Östersund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".