Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sametinget

Två politiska beslut står emot varandra

Publicerat tisdag 31 maj 2016 kl 10.01
Per Jonas Parffa, ordförande i rennäringsnämnden.
1 av 2
Per Jonas Parffa, ordförande i rennäringsnämnden. Foto: Ann Catrin Stenberg Partapuoli, SVT Sápmi
Svenska Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson
2 av 2
Håkan Jonsson, Sametingets styrelseordförande. Foto: Anna Sunna/ Sameradion & SVT Sápmi

Sametingets rennäringsnämnd går emot styrelsen om att inga beslut om renmärken eller samebymedlemsansökningar får tas innan styrelsen antagit ny delegationsordning.

Uppdaterad

Enligt Sametingets arbetsordning ska styrelsen besluta om delegationsordning för nämnderna och kanslichefen. Detta görs kontinuerligt inför varje verksamhetsår och grundar sig i Sametingets politiska program och lagar, förordningar, föreskrifter samt särskilda regeringsbeslut.

På senaste styrelsemötet i slutet av april beslutade styrelsen ”att inga beslut får tas i renmärkes- eller samebymedlemskapsärenden förrän den reviderade delegationsordningen är antagen” men enligt näringslivschef Lars-Ove Sjajn påverkar det här beslutet inte bara rennäringsnämndens delegationsordning utan även renmärkeshandläggningen vid myndigheten påverkas.

Sametingets kansli har skickat ut en skrivelse till alla samebyar och organisationer där man förklarar vilka konsekvenser beslutet kan få. Det kan betyda att inga beslut gällande omregistreringar och avregistreringar av renmärken kommer att kunna fattas, vilket annars görs löpande. Det finns också en risk att nyansökningar av renmärken också försenas om styrelsen inte fattat beslut om ny delegationsordning före utgången av maj och att rennäringsnämnden inte heller kommer kunna fatta några beslut under sitt majmöte, enligt Lars-Ove Sjajn.

Men rennäringsnämnden har inte följt styrelsens beslut och har i förra veckan beslutat att arbeta vidare som vanligt efter delegationsordningen, säger ordförande i Sametingets rennäringsnämnd Per Jonas Parffa.

- Vi anser inte att styrelsen har rätt att ta bort en liten del av vår delegationsordning. För oss är styrelsens beslut endast rådgivande och vi har sett att det inte berör oss, därför har vi fortsatt att arbeta som tidigare. Vi hade ett ärende på bordet och i det ärendet tog vi beslut. Juristerna kunde inte heller svara på vad som var rätt eller fel och därför har rennäringsnämnden tagit beslutet att arbeta vidare som vanligt, säger Per Jonas Parffa.

Parffa menar också att det är ett dåligt arbetssätt av styrelsen att inte kontakta rennäringsnämnden innan man bestämmer sig för att stoppa beslutsfattandet och att man inte heller fått någon motivering till det.

Det håller styrelseordförande Håkan Jonsson inte med om.

- Styrelsen har delegerat ärendena och det finns inga regler hur man ska ändra delegationsordningarna. Den dagen vi kommer med förslag till beslut så kommer vi naturligtvis att höra nämnderna, säger Håkan Jonsson.

Orsaken till beslutet att stoppa all beslutsfattande är, enligt Håkan Jonsson, att styrelsen inte har reviderat delegationsordningen på ett antal år och från styrelsens sidas anser man att är det hög tid att göra det.

- Vi tycker att i vissa delar är det också viktigt att man avvaktar med en del beslut från nämnderna eftersom vi har avsikt att göra förändringar. Styrelsens inställning är att principiella beslut som samebymedlemsskap och renmärkesansökningar får vi avvakta med tills vi är helt säkra på hur vi ska ställa oss i den frågan, säger Håkan Jonsson.

Som det ser ut idag har nämnderna fått uppdrag av styrelsen till viss myndighetsutövning och Jonsson menar att styrelsen vill se över om den gällande delegationsordningen vilar på demokratiska grunder eftersom styrelsen är högst beslutande organ i de flesta frågor.

Att rennäringsnämnden trots styrelsens beslut att stoppa beslutsfattandet ändå tagit beslut på sitt senaste möte ser Håkan Jonsson inget anmärkninsvärt i och menar att han har viss förståelse för det eftersom beslutet att stoppa en delegationsordning är något nytt i Sametinget.

Ligger styrelsen och rennäringsnämnden i konfikt med varandra nu?

- Nej, absolut inte! Nämnden är ju bara en förlängning av styrelsen för att förbättra och underlätta arbetet. Det här handlar bara om hur man ställer sig i den enskilda frågan och det kan bli olyckligt om en styrelse och en nämnd har olika åsikter och om det är på det viset så är det naturligtvis styrelsens beslut som gäller rent generellt men om det är delegerat till en nämnd är det såklart nämndens beslut som gäller, men kanske inte alla tunga beslut ska ligga hos nämnden, säger Håkan Jonsson.

Näringslivschef Lars Ove Sjajn säger att en myndighet måste vara beslutsförande eftersom man har förvaltningslagen att ta hänsyn till. Nu har kansliet hamnat i kläm mellan två politiska beslut och det måste klargöras hur man på kansliet ska arbeta vidare.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".