Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
#Sametinget

Ny kulturpolitik klubbades igenom

Publicerat torsdag 2 juni 2016 kl 17.00
Helena Dådring: Fantastiskt att vi kunde enas
(2:14 min)
Helena Dådring
1 av 2
Helena Dådring, Landspartiet svenska samer. Foto. David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi.
Johanna Njaita
2 av 2
Johanna Njaita, Samelandspartiet. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi.

Det tog över fem år för Sametinget att enas om ett nytt kulturpolitiskt handlingsprogram. Men efter ett gemensamt arbete med ändringar vid plenum i Östersund kunde det tillslut klubbas enhälligt.

Sametingets nya kulturpolitiska handlingsprogram antogs efter att ett antal ändringar i kulturnämndens ursprungliga förslag, som de olika partiernas representanter gemensamt kommit överens om. Helena Dådring i Landspartiet svenska samer satt med i arbetsgruppen.

- Det var jätteroligt. Jag tycker att såna här jobb borde vi göra fler gånger. Det var bra stämning. Alla gav och tog, alla kom med synpunkter och det var inga sura miner, säger Helena Dådring.

Men hur var det att få ihop allt det här tillsammans, olika partier och olika synpunkter?

- Ja, vi lyckades och det var inte svårt. Vi var inte långt ifrån varandra.

Målet för Sametingets kulturpolitik är ett starkt och mångfaldigt samiskt konst- och kulturliv. Vilket i sin tur är uppdelat i tio delmål. Det handlar bland annat om en mångfald av samiska identiteter och kulturer, samiska kulturuttryck och kulturutövare.

Det antogs också ett nytt delmål som handlar om ett naturnära levnadssätt och kulturbärare. Vilket innebär att Sametinget stödjer naturnära levnadssätt där renskötsel, jakt och fiske är viktiga för den samiska kulturen och den samiska identiteten.

Johanna Njaita i Samelandspartiet är också nöjd med det kulturpolitiska handlingsprogrammet.

- Jag tycker det blev ett bra resultat. Vi fick in våra ändringsförslag.

De som varit kritiska mot att renen inte fått tillräckligt med utrymme fick med några ändringar i handlingsprogrammet. Renen och renskötseln är avgörande för en stor del av den samiska kulturen. Detta visar sig inte minst i renens betydelse förs slöjden. På samma vis är jakten och fisket en viktigt kulturell grund för många samer.

- Renen är ju den största kulturbäraren ändå tycker jag. Mycket utgår ifrån renen, i språket i slöjden, så det är väl självklart att den ska finnas med i ett kulturpolitiskt handlingsprogram, säger Johanna Njaita.

Enligt det Kulturpolitiska handlingsprogrammet anser Sametinget att det är viktigt att samtliga samiska kulturbärare och dess organisationer stärks och utvecklas för att skapa ett starkt och rikare samiskt samhälle och att renskötseln som samisk kultur och traditionsbärare stärks.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".