Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Östersund

Sametingspolitiker rädda för före detta partikollega

Publicerat onsdag 1 juni 2016 kl 15.21
Hör hela intervjuerna "mardröm" "Jag ska ge min syn""Vi kan inte döma någon"
(8:13 min)
Sametingets plenum i Kiruna okt-13. Min Geaidnus fd partiledare Ol-Johán Sikku. Kristina Nordling och Christina Åhren i bakgrunden. Foto: Anna-Karin Niia/ SVT Sápmi
Min Geaidnus fd partiledare och sametingets fd vice styrelseordförande, Ol-Johán Sikku. Kristina Nordling och Christina Åhren i bakgrunden. Foto: Anna-Karin Niia/ SVT Sápmi

Åtal är inte väckt och han är inte dömd. Men i veckan valde Min Geaidnu att tala ut om sin rädsla för Ol-Johan Sikku. Men Stefan Mikaelsson i Min Geaidnu har en motsatt uppfattning.

- Vi kan inte döma honom. Vi måste vänta på den process som pågår.

Politikerna i Min Geaidnu vägrade att komma till Sametingets officiella middag för att sin tidigare partikollega Ol-Johan Sikku var inbjudan till middagen och skulle närvara där.

- Det pågår en polisutredning som handlar om kvinnomisshandel av hans dåvarande sambo. Och vi känner oss inte trygga med vår före detta vägvisare. Han har hotat både enskilda ledamöter inom partiet och partimedlemmar. Både via mejl och telefon och personligen, säger Min Geaidnus vägvisare Christina Åhrén.

I över ett år har polisen i Östersund jobbat med en polisanmälan mot sametingspolitikern och före detta vice styrelseordförande i Sametinget, Ol-Johan Sikku. Han har anmälts för misshandel. Straffutmätningen för misshandel kan maximalt innebära två års fängelse men i normala fall leder sällan till längre straff än några månader, enligt åklagaren Emil Westlin, som utreder fallet.                                           

Men trots att inga beslut om åtal finns, har Ol-Johan Sikku blivit utesluten från partiet och lämnat sin post som vice ordförande i Sametinget.

Enligt åklagare Westlin är det många orsaker till att det här ärendet tagit över ett år för dem att utreda. Bland annat har den drabbade kvinnan önskat en annan handläggare och därför inte kunnat höras. Enligt Westlin ska nu förhör ske i nästa vecka.

Trots detta är vägvisaren Christina Åhrén, Min Geaidnu, säker på sin sak. Hon berättar att Ol-Johan Sikku erkänt misshandeln för partimedlemmar och andra ledamöter i Sametinget.

- Han har erkänt för partiet på ett möte där han har suttit tillsammans med oss och berättat om den fysiska och psykiska misshandel som han har utsatt sin tidigare sambo för, säger Åhrén.

Varför kommer det ut först nu?

- Vi har väntat på resultatet av polisutredningen. Och velat att han ska finna någon form av stabilitet i sitt liv. Och att kvinnan ska göra det. Vi har inte tyckt det har varit en offentlig sak att diskutera. Men när han nu väljer att komma på den här galamiddagen känner inte våra ledamöter en trygghet i att gå på den här middagen, säger Christina Åhrén. 

Vad har ni gjort med hoten som han framfört mot era medlemmar?

- Vi har inte gjort mer än att vi diskuterat det med våra medlemmar inom partiet och väntat på polisutredningen som pågår.

Hur har det här varit för partiet?

- Jätteslitsamt. Alla har slitsamt. Han har varit en mentor för många i partiet och en nära vän. Och då förstå att den bilden han har gett sken av inte stämmer med den bilden som vi har haft av honom. Det har varit jättejobbigt. En fullständig mardröm.

Ol-Johan Sikku säger att han var på Sametingets officiella middag i veckan eftersom han var inbjuden då han varit vice styrelseordförande i Sametinget.
Han säger sig vara förföljd av sitt före detta parti. Han säger att han när tiden är mogen ska ge sin syn version. Och att hans före detta partikollegor är rädda för honom säger han vara deras ensak.

Före detta partikollegorna säger att de är rädda för dig, vad säger du om det?

- Jaha, vad kan jag säga åt det? Detta är en ett år gammal fråga. De har förföljt mig i över ett år. Detta är inget nytt, säger Sikku.

Du känner att du förföljs?

- Ja, självklart. Jag kommer att berätta om min version när den tiden kommer och då tror jag att mycket kommer att klarna. Deras version kommer inte att hålla.

Men inom partiet säger de att du erkänt för dem och för andra i Sametinget att du har misshandlat din före detta sambo?

- De ger sin version. Men jag berättar också min version om jag behöver. Varför jag inte sagt någonting hittills är för att saken är som den är. Och jag väntar att jag också får berätta min version. Och då först kommer sanningen fram, säger Ol-Johan Sikku.

Stefan Mikaelsson, ordförande i Sametinget och medlem i Min Geaidnu var med och beslutade att Ol-Johan Sikku skulle till Sametingets officiella middag.

-  Vi har som vana att vi försöker bjuda in ledamöter som lämnat plenum. Eller i det här fallet en föredetta ordförande för sametingets plenum. Och det var i detta avseende vi gjorde inbjudan. Mina kollegor i presidiet var eniga och jag delar den. Vi följer våra rutiner.

- Vi kan inte ta ställning i det här och döma andra utan om det nu pågår en process får det ta den tid det tar. När den är avklarad kanske vi i presidiet har andra besked, säger Stefan Mikaelsson.

Inga-Marja Steinfjell
inga-marja.steinfjell@sr.se

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sr.se


 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".