Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Börje Allas återvald till ordförande i Sameskolstyrelsen

Publicerat torsdag 2 juni 2016 kl 14.35
Börje Allas: Jag får tacka för återförtroendet
(1:03 min)
Börje Allas
Börje Allas, Samerna, är nöjd över det förnyade förtroendet. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sàpmi

Börje Allas valdes på nytt till ordförande för nämnden för Sameskolstyrelsen. Efter en sluten omröstning valdes han om med 12 röster mot 11. Två partier reserverade sig mot beslutet.

Vid Sametingets plenum i Gällivare återkallades uppdraget för ordföranden i Nämnden för Sameskolstyrelsen, Börje Allas, partiet Samerna. Orsaken var misskötsel av den ekonomiska förvaltningen.

Idag skulle plenum utse ny ordförande - en oenig valberedning föreslog Börje Allas till ny ordförande.

Valberedningens ordförande Christina Åhrén reserverade sig mot beslutet.

Min geaidnus ledamot Sara Larsson förklarade därefter att de ville återkalla uppdraget för ledamoten Mattias Kristoffersson, Min geaidnu – allt för att ge plats för en motkandidat till Allas.

Landsförbundet svenska samers ordförande Lars-Jonas Johansson förde därefter fram en motkandidat från sitt eget parti: Helena Dådring.

Men eftersom återkallandet av uppdrag ansågs vara ett extra ärende togs det inte upp på plenum, vilket i sin tur innebar att det bara fanns ett förslag på bordet. Att Börje Allas skulle väljas.

Det blev votering enligt sluten omröstning, som slutade med 12 ja-röster, 11 nej-röster, 4 blanka och 3 ogiltiga.

Landspartiet svenska samer och Min Geaidnu reserverade sig mot beslutet, eftersom de helt saknar förtroende för Börje Allas som ordförande. Vuovdega-Skogssamerna menade att förtroendet för Sametinget skadas av förfarandet.

Jörgen Heikki, Staare/Östersund
jorgen.heikki@sverigesradio.se
SR Sameradion & SVT Sápmi

David Rydenfalk, Staare/Östersund
david.rydenfalk@sr.se
Sameradion & SVT Sápmi


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".