Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sameby från Norge förhandlade med vindkraftbolag om bete i Nordmaling

Publicerat fredag 3 juni 2016 kl 07.40
Tor-Enok Larsen: Jag känner att det är en ansvarsfriskrivning
(2:17 min)
Vindkraftverk. Foto: Arian Schuessler/ AP/ TT
1 av 2
Foto: Arian Schuessler/ AP/ TT
Marita Stinnerbom
2 av 2
Marita Stinnerbom, Vilhelmina norra sameby. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi.

Vilhelmina Norra sameby och Byrkije Reinbetesdistrikt i Norge har förhandlat om villkor för av användandet av området Gabrielsberget i Nordmaling. Bland annat vill bolaget Svevind ha gratisundervisning om renskötseln.

Företaget som äger Vindkraftverket med 40 snurror på Gabrielsberget i Nordmaling vill att samebyarna utan ersättning ska lära upp företagets arbetare om renskötseln i området. Dessutom vill bolaget bara betala foder för 800 renar, trots att det finns omkring 1500 vinterbetande renar i området.

Det kom fram under Mark- och miljödomstolens förhandlingar i Umeå, när företaget Svevind och samebyarna förhandlade om villkor för användandet av området.

- Jag känner att det är en ansvarsfriskrivning, vi har rätt att ha 1500 renar i området. När bolaget Svevind började bygga vindkraftsparken på Gabrielsberget så menade dom att det kommer inte att vara några problem. Men nu när de ser alla konsekvenser så menar dom att området bara klarar 800 renar, säger Tor-Enok Larsen, ordförande i Byrkije Reinbetesdistrikt.

Han tycker att det är fräckt gjort av bolaget.

Byrkije Reinbetesdistrikt i Norge och Vilhelmina norra sameby, som båda har vinterbetesland på Gabrielsberget i Nordmaling, satt tillsammans med bolaget Svevind Solution i förhandlingar i Mark- och miljödomstolens vid Umeå Tingsrätt.

Under förhandlingarna menade Bolaget att området, där 40 vindkraftsnurror finns, inte klarar av fler än 800 renar, medan samebyarna menar att bolagen redan innan dom byggde vindkraftsverken visste att ca 1500 renar befann sig där varje vinter.

Tor-Enok Larsen blev under förhandlingarna så upprörd att tårarna rann när bolaget tyckte att det finns för mycket renar där.

- De ingrepp vi har fått så är det inte möjligt. Vi klarar inte att nyttja landet optimalt så som vi gjorde tidigare och det är inte bara fräckt gjort men kränkande också, säger Tor-Enok Larsen.

Marita Stinnerbom från Vilhelmina Norra sameby satt med i förhandlingarna och hon säger att samebyarnas villkor egentligen är att man plockar ner vindkraftssnurrorna. Konsekvenserna är helt enkelt för stora för rennäringen i området.

Hon menar att samebyarna gett förslag på att företaget skall ersätta för 130 ton foder per vinter medan bolaget i sin tur är villiga att bistå med 30 ton foder, det efter beräkningar som gjorts av betesbortfall när vindkraftsparken byggdes.

- Man lägger fram ett villkor att rennäringen skall informera om hur renskötseln fungerar i området, men vill däremot inte betala för det.

- Hur rimligt är det ?

- Vi anser att det inte är rimligt alls. Varför skall vi ställa upp gratis för att dom har valt att sätta en vindkraftspark på våra betesmarker, säger Marita Stinnerbom, Vilhelmina norra sameby.

Företaget Svevind vill inte svara på frågor innan domen kommer.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".