Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jiemte/Jämtland

Storulvåvägen får inte stängas

Publicerat tisdag 7 juni 2016 kl 17.30
Storulvån, kalvningsland
1 av 2
Handölsdalens sameby vill stoppa människor från störa vajorna vid kalvningen. Foto: Peter Söderlund/Sveriges Radio
Richard Åström, ordförande Handölsdalens sameby. Foto: Máret Steinfjell/ Sameradion&SVT Sápmi
2 av 2
Richard Åström, ordförande Handölsdalens sameby. Foto: Máret Steinfjell/ Sameradion&SVT Sápmi

Storulvåvägen, länsväg 1019, får inte stängas under renarnas kalvningsperiod. Det har Transportstyrelsen beslutat. Vägen som går till Storulvån från Handöl i Åre kommun, området är Handölsdalen samebys renbetsmarker.

Handölsdalen sameby har upplevt att, sedan vägen till Storulvån asfalterades 2008-2009, är det mycket mer människor som besöker området och vill därför minimera risken för störningar på vajor och deras nyfödda kalvar.

Handölsdalens sameby ansökte då hos länsstyrelsen om att vägen skulle stängas under en månads tid för att minska störningarna. Trafikverket överklagade länsstyrelsens beslut till Transportstyrelsen, som nu kommit med sitt beslut, att vägen får inte stängas. 

Enligt Transportstyrelsen så kan inte vägen stängas av eftersom det är en allmän väg. Handölsdalen samebys ordförande är förundrad över argumentet, då Storulvåvägen redan är stängd under perioder. 

- Det blir en konstig diskussion. Ja den är allmän, men den är stängd november till februari och nattetid på våren, på grund av säkerhetsskäl, men att då vara så kategoriskt emot att stänga den under djurens känsliga tid, säger Richard Åström, ordförande Handölsdalen sameby. 

Transportstyrelsen menar också i sitt beslut att det inte är trafiken i sig som stör rennäringen, utan aktiviteter omkring vägen. Därför anses inte lösningen vara att stänga vägen, utan använda andra lagliga lösningar för att minska störningarna, menar Transportstyrelsen i beslutet så som till exempel rennäringslagen. 

I år har samebyn tillsammans med Länsstyrelsen provat med att informera och sätta upp skyltar om aktsamhet i kalvningsområdet. Men enligt Åström har det inte gett större effekt. 

- De människor vi träffar på mitt i renarna, upplever att de inte gör någon störning eller vill de inte förstå. 

Transportstyrelsens beslut går inte att överklaga enligt trafikförordningen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".