Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Giron/ Kiruna

Kontroll av skoterförbudsområden får renskötare att ilskna till

Publicerat onsdag 8 juni 2016 kl 09.35
Hör även renskötaren Per Erik Stenberg när han gästade Rádio Sápmi
(7:06 min)
Niila Inga, Laevas sameby. Foto: Anna-Maria Ahlén.
1 av 3
Niila Inga, Laevas sameby. Arkivbild. Foto: Anna-Maria Ahlén/ Sameradion & SVT Sápmi
Lars Törnman. Foto: Magdalena Martinsson/Sveriges Radio
2 av 3
Lars Törnman. Arkivbild. Foto: Magdalena Martinsson/ Sveriges Radio
Helikopter. Foto: Nils-Josef Labba/ SVT Sápmi
3 av 3
Arkivbild. Foto: Nils-Josef Labba/ SVT Sápmi

Kiruna kommun flög med helikopter för att kolla antalet renar där samebyar sökt och fått till skoterförbud. Det får renskötaren Niila Inga att gå i taket. - Vi söker skoterförbud, de stör de dräktiga vajorna med helikopter istället.

Lars Törnman, styrelseordförande vid Tekniska verken i Kiruna och Anders Burman enhetschef fritidsanläggningar inom Kiruna kommun, var två av dem som satt i helikoptern som i slutet av april flög i två timmar för att se om det fanns renar vid två tillfälliga skoterförbudsområden som samebyarna Laevas och Gabna krävt och fått igenom. Området är mellan Nikkaluokta och Rensjön mot norska gränsen.

- De fanns fler älgar än renar i området. Vi såg 24 älgar och åtta renar. Och av spåren av ren kunde vi inte bedöma hur gamla de var. Men det är en ögonblicksbild, säger Lars Törnman.

Den planerade helikopterturen var beställd av kommunstyrelsens arbetsutskott som hade det som krav när de tillfälliga skoterförbudsområdena beviljades. De två timmarna kostade 17 000 plus moms och betalades med medel som annars skulle gått till kommunens näringslivsutveckling. Det här får Niila Inga att ilskna till.

- Det här är snudd på diskriminering. Vi söker skoterförbud, de stör de dräktiga vajorna med helikopter istället. Det här är så dumt som det kan bli, säger han.

Men hur förklarar du att det endast såg några renar i området?

- Det beror på var de flugit. Det är svårt för ett otränat öga att se renar från helikopter. Men det här är vårt främsta kalvningsland. Det är lika mycket skoteråkare som det brukar vara där, trots att vi sökt skoterförbud, säger han. Dessutom har vi och Gabna 200 renar som är märkta med GPS halsband. Så om kommunen vill veta kan de kontakta oss, säger Niila Inga. 

Samebyarna har inte haft vetskap om helikopterflygningen. Kommunens politiker kritiseras nu av Niila Inga som menar att oerfarna inte vet exakt var i området renarna befinner sig just där och då och kan då lätt missa dem. Men Törnman försvarar sig.

- Vi såg relativt bra med ripa. Det är otroligt vad bra man ser från en helikopter när det är klart väder, säger han.

Men varför kontaktades inte samebyns företrädare innan?

- Vi ville göra en opartisk kontroll, säger Lars Törnman.

Anser du att samebyarna överdriver när de söker skoterförbud?

- Nej det tror jag inte. Däremot tror jag man ska hitta en metod som blir enkel. Att samebyar rapporterar när renarna är borta. Då kan man släppa förbudet igen, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".