Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Härjedalen

Delade meningar om renbetesarrendet

Publicerat torsdag 9 juni 2016 kl 08.13
Veronica Håkansson: Pengarna behövs till annat
(1:44 min)
Veronika Håkansson, Jakt- och fiskesamerna. Foto: Anna-Karin Niia/ Sameradion & SVT Sápmi
1 av 2
Veronika Håkansson, Jakt- och fiskesamerna, valdes till ny ordförande i Samefonden. Foto: Anna-Karin Niia/ Sameradion & SVT Sápmi
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). Foto: Sameradion & SVT Sápmi
2 av 2
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). Foto: Sameradion & SVT Sápmi

Samefonden och regeringen är oeniga om beslutet att använda Samefondens pengar till renbetesarrende i Härjedalen. Fondens ordförande hävdar att de nu får mindre pengar att fördela – regeringen håller inte med.

Regeringsbeslutet, att använda Samefondens pengar till att betala arrenden, är enligt landsbygdsminister Sven-Erik Buchts nödvändigt för att rädda rennäringen i Härjedalen.

Själv kan landsbygdsminister Sven Erik Bucht inte ställa upp på intervju, men via presskontakten meddelar han att han beklagar att det inte råder samsyn i den här frågan.

Han hoppas på förståelse för de avvägningar "som måste göras för att rädda näringen och är angelägen om fortsatt dialog med företrädare för Samefonden och Sametinget".

Eftersom pengarna öronmärks innebär beskedet från regeringen att Samefonden har mindre pengar per år till sitt förfogande, för att främja rennäringen och samiska organisationer, menar Veronika Håkansson, Jakt- och fiskesamerna, ordförande i Samefonden

- De här pengarna behövs ju till något annat och det är statens ansvar att se till så att renbetet tillgodoses, säger Håkansson.

Men regeringen menar att staten visst tagit ansvar för rennäringen, genom att pengar tillförs Samefonden för att betala halva arrendekostnaden.

I år och under kommande två är kommer ett större belopp avsättas för arrendekostnaderna för vinterbete i Härjedalen, eftersom pengarna föregående år gått direkt på Samefondens allmänna konto.

De pengarna har inte använts, därför menar regeringen att Samefonden inte alls har mindre pengar till andra ändamål.

Här går meningarna isär.

- Det innebär ju att vi har 750 000 kronor mindre per år att lägga på andra viktiga saker, säger Veronika Håkansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".