Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Geneve

FN ställde frågor om samiska rättigheter

Publicerat torsdag 9 juni 2016 kl 10.21
Förenta Nationernas kontor i Genève. Foto: Anna Sunna, Sveriges Radio Sameradion
Förenta Nationerna i Genève. Foto: Anna Sunna, Sveriges Radio Sameradion

Sverige fick ett flertal frågor om samiska rättigheter vid FN-utfrågningen i Geneve i veckan. Det skriver FN i en summering.

 

Det är FN:s kommitté för ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter som under tisdagen och onsdagen frågat ut Sverige om en rad politikområden.

Utfrågningen inleddes med att statssekreterare Anna Baralt redovisade den rapport Sverige lämnat in till FN.

Baralt underströk bland annat att regeringen har viktiga reformer på gång när det gäller arbetsmarknad, utbildning, klimatfrågan och jämlikhet.

Hon lyfte också fram att Sverige tagit emot 160 000 flyktingar under 2015, varav 35 000 ensamkommande barn.

Statssekreteraren påpekade också att regeringen förbereder en översyn av minoritetsspråklagen samt att en handlingsplan rörande rasism, mot bland annat samer, är på gång.

Därefter fick kommittén ställa frågor och kommittéexperten Zdizlaw Kedzia inledde med att berömma Sveriges ekonomiska utveckling och han och flera andra experter visade också uppskattning över Sveriges flyktingmottagande.

Kedzia ställde därefter en rad frågor rörande samiska rättigheter.

Han ville veta hur tidtabellen ser ut för den nordiska samekonventionen och han frågade hur Sverige arbetade för att öka Sametingets inflytande.

Kedzia konstaterade också att den svenska mineralpolitiken med målsättningen att dubbla antalet tyck vara ett hot mot den samiska kulturen.

Andra kommittéexperter ställde frågor om undervisning i minoritetsspråk – bland annat vad Sverige ska göra för att öka antalet samiskalärare.

Statssekretare Anna Baralt kunde inte ge svar på när en nordisk samekonvention är på plats.

Hon sa vidare att samiska landrättigheter är skyddade i lagen samt att markanvändning som äventyrar rennäringen inte är tillåtet.

Baralt påpekade även att den svenska minerallagen strävar efter en balans mellan rennäringen och andra markanvändare – regeringen uppmanar enligt Baralt också till fortsatt dialog mellan rennäring och gruvföretag.

Till sist informerade statssekreteraren att flera universitet fått i uppdrag att utbilda fler lärare i minoritetsspråk samt att samiska barn fått starkare rättigheter till modersmålsutbildning. 

Den 27 juni kommer FN-kommittén med sin slutrapport och rekommendationer till Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".