Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
#SanningSápmi

Sverige kan lära av Kanada

Publicerat torsdag 27 oktober 2016 kl 16.01
Paulette Regan: Det vi lärde oss i Kanada kan förhoppningsvis vara till hjälp
(2:30 min)
Paulette Regan
Paulette Regan har jobbat med den kanadensiska sanningskommissionen. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & Sápmi

Ett mål med rundabordssamtalet kring samisk sanningskommission, som pågått i Umeå i veckan, har varit att hämta in andra länders erfarenheter. Kanada lyfts som ett land där man lyckats.

Paulette Regan, som är huvudrådgivare i det nationella centret för sanning och försoning vid universitetet i Manitoba i Kanada, menar att Sverige kan lära sig av den kanadensiska sannings- och försoningskommissionen. I båda länderna finns en historia av kolonisation.

- Att flytta människor från deras marker, internatskolsystemet och historien med förtryck som påverkat urfolk så djupt, säger Paulette Regan, som menar att det är resultat av en kolonialhistoria som Sverige och Kanada delar.

Hon menar att de enskilda delarna inte går att förstå var och en för sig, utan måste förstås i ett större sammanhang av kolonisationens inverkan.

Paulette Regan var utredare och huvudförfattare till försoningspublikationen efter den kanadensiska sannings- och försoningskommissionens slutrapport som kom förra året.

Även om det finns mycket kvar att göra också i Kanada tror hon att framgången där mycket har att göra med att sannings- och försoningskommissionen fokuserade på frågor som rör urfolken.

- Jag tror det har varit en unik aspekt i kommissionen och att den också fokuserade på barnen i internatskolsystemet som var verksamt i Kanada i över hundra år, säger Paulette Regan.

Urfolksbarnen togs från sina hem under förevändningen att de skulle utbildas, medan myndigheternas verkliga mål var assimilering. Barnen skulle bli kanadensare. Det var en skolmiljö som barnen inte fick lämna, där övergrepp pågick och som enligt Paulette Regan ledde till något hon kallar för kulturellt folkmord.

Idag har missförhållandena lyfts till ytan och kommissionen kom med 94 uppmaningar som myndigheterna accepterat. Att ta del av kunskaperna från erfarenheterna i Kanada tror Paulette Regan kan hjälpa det samiska folket.

- Att dela det vi lärde oss i kommissionen i Kanada kan förhoppningsvis vara till hjälp här i Sverige för samiska folket och jag tror att det går att dra nytta av att bara lära av de erfarenheterna, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".