Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
#SanningSápmi

Efter rundabordssamtalet - gräva i historien eller se framåt?

Publicerat fredag 28 oktober 2016 kl 14.00
Ingrid Inga: Hur mycket ska man gräva?
(1:53 min)
Ingrid Inga
1 av 2
Ingrid Inga, vice ordförande för samiska rådet i Svenska kyrkan. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
Josefina Skerk
2 av 2
Josefina Skerk, Sametingets vice styrelseordförande. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi

Ingrid Inga undrar hur Sametinget tänkt gå vidare med en samisk sanningskommission. Ska man söka sanning i historien eller försoning i framtiden?

Under det internationella seminariet om en samisk sanningskommission som hölls i Umeå igår var Ingrid Inga på plats, inte som politiker utan som vice ordförande för samiska rådet i Svenska kyrkan.

Efter två dagar med rundabordssamtal med internationella experter menar hon att det inte går att kopiera andra urfolks arbete med urfolkskonventioner, även om hon ser en del nytta med dagarna.

- Vi skulle kunna få inspel hur en sanningskommission skulle kunna arbeta inom Sápmi.

Och Sametingets vice styrelseordförande Josefina Skerk tar både med sig många frågor och inspiration från veckan.

- För mig ger det en förståelse för vilken enorm tyngd för människor en sanningskommission kan innebära när man ska börja gräva i allt det som man försökt lägga bakom sig.

Men Ingrid Inga menar att man inte får stirra sig blind på historien. Hon undrar hur DO och Sametinget nu ska gå vidare och titta framåt och vad det egentligen man vill belysa i en sanningskommission.

- Det handlar om historiska oförrätter. Hur mycket ska man gräva i det? Det är nödvändigt att synliggöra och belysa det historiska, men det handlar ju också om framtiden. Hur tänker man gå vidare? undrar Ingrid Inga.

Det är mycket prat om historia, men hur ska ni nu i Sametinget använda det här rent konkret och titta framåt?

- Jag tror det är viktigt att vi inte skyndar fram processen, säger Josefina Skerk.

Hon hoppas nu på samma bred förankring kring en samisk sanningskommission som hon menar att det varit under rundabordssamtalet mellan samiska partier och samiska organisationer.

- Jag vill bredda det här framöver och förankra det hos gräsrötterna och höra vad man vill ha. Vad man förväntar sig? Bygga vår kunskap, säger Josefina Skerk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".