Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny bok - motkraft till rasbiologin

Publicerat fredag 4 november 2016 kl 05.20
Författarna: Alla är vi en blandning
(2:12 min)
Författarna Peter Sjölund och Karin Bojs.
Författarna Peter Sjölund och Karin Bojs. Foto: Jörgen Heikki, SR Sameradion & SVT Sápmi.

Boken Svenskarna och deras fäder - de senaste 11 000 åren som släpps idag, slår en gång för alla hål på rasbiologernas påståenden om samer som en underordnad ras.

Det menar författarna Karin Bojs och Peter Sjölund, som genom att lägga ihop DNA-resultat fått ihop ett gemensamt släktträd för de flesta svenskar. Såhär säger de om resultatet.

- Ja, det är att vi är en blandning, alla är vi en blandning, säger Karin Bojs.

- Ja, vi kan väldigt tydligt se i DNA att alla, oavsett vem vi tittar på, har ett väldigt blandat ursprung, även samer, säger Peter Sjölund.

I boken Svenskarna och deras fäder lägger DNA släktforskaren Peter Sjölund och vetenskapsjournalisten och författaren Karin Bojs ihop DNA-resultat från professionella forskare och tusentals släktforskande privatpersoner.

Genom att titta på mäns y-kromosomer, alltså den del av arvsmassan som män ärver från sin far, farfar och farfarsfar och så vidare, har författarna fått en detaljerad bild av hur nuvarande Sverige har befolkats ända från att inlandsisen smälte och fram till idag.

När de tittat på personer av samesläkt menar Peter Sjölund att de kom i tre vågor. Den första kom ifrån öster, från nordvästra Asien vid tiden för Jesu födelse, sedan anslöt sig män både från nuvarande Norge och Sverige och slutligen även södra Finland.

- Dagens män som betecknar sig som samer, de har alltså ett tredelat ursprung, från öster söder och sydväst och alla de kom in mellan, strax före Kristi födelse och år 500, säger Peter Sjölund.

Samer har alltså samma fädernelinjer som andra svenskar. Därför ser författarna boken som motkraften till rasbiologin, då deras slutsatser är att DNA-tekniken slutligen tar död på allt prat om raser.

- Vad man ska ha klart för sig är att rasbiologerna, det var flummig ideologi och rasism och det vi håller på med nu är seriös forskning. Det finns ingen grund för att påstå att det skulle vara någon rasbiologi. Detta är kunskap jag kan bara se att den är av godo, säger Karin Bojs.

- Ja och som sagt var. Det tydliga resultatet av den här forskningen är att alla är en blandning. Det finns inga raser som man pratade om på den tiden, utan var vi än går ute i Europa eller ute i världen så hittar vi en mix, säger Peter Sjölund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".