Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vargpar i Orrböle oroar samebyar

Publicerat onsdag 16 november 2016 kl 05.52
Inger-Ann Omma: Väldigt stressande för oss
(2:18 min)
Inger-Ann Omma från Vapstens sameby. Foto: David Rydenfalk Sameradion & SVT Sápmi.
Inger-Ann Omma från Vapstens sameby. Foto: David Rydenfalk Sameradion & SVT Sápmi.

Ett vargpar har setts utanför Orrböle, strax utanför Nyåker i Nordmalings kommun i Västerbottens län. Det verkar om att vargparet håller på att bilda revir, något som oroar samebyarna som har sina vinterbetesmarker där.

- Till en början lät det som det var en, sedan fick vi information om att det är två. En tik och en hane, sannolikt revirhävdande par vilket inte är positivt utifrån ett renskötselhänseende, säger Inger-Ann Omma som är styrelseledamot i Vapsten sameby.

En av vargarna upptäcktes för en vecka sedan då den attackerade och bet en hund, en stövare som var på harjakt med sin matte. Och i helgen konstaterade länsstyrelsen att det rör sig om två vargar, en tik och en hane, där tiken revirmarkerar enligt länsstyrelsen.

DNA-prover har tagits på vargarnas urin och ett besked om vargarna anses som genetiskt viktiga förväntas komma nästa vecka. I väntan på provsvaren så kan inte samebyarna agera, säger Inger-Ann Omma.

- Innan länsstyrelsen vet om det är genetiskt viktiga vargar eller inte så händer ingenting i den här saken, vilket naturligtvis är inte bra. Väldigt stressande för oss som är på väg ner till vinterbetesområdena inom kort.

Enligt viltförvaltningsdelegationen ska det inte finnas någon etablering av varg i renskötselområdet. Men enligt Inger-Ann Omma kommer sannolikt den politiska viljan påverka om vargarna blir kvar i området eller inte.

Michael Schneider är rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Västerbotten och han säger till tidningen Jakt och jägare att han inte vet hur det kommer att bli med dessa vargar, det beror på problembilden, enligt Schneider.

Från samebyarnas sida så kommer det troligen att bli aktuellt med en ansökan om skyddsjakt, säger Inger-Anna Omma.

- Vi kan vara ganska säkra att det kommer en skyddsjaktsansökan. Antingen från vår sameby eller grannsamebyn. Men länsstyrelsen var ganska tydlig med att är det genetiska viktiga vargar så kommer de inte att gå med på någon typ av åtgärd. Vare sig att flytta de här vargarna eller skyddsjakt, då står man i moment 22. Vad gör man i ett sånt scenario? säger Inger-Ann Omma som är styrelseledamot i Vapsten sameby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".