Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Klimatförändringarna påverkar renskötseln stort

Publicerat onsdag 16 november 2016 kl 14.41
Renar på tallhed
Foto: David Rydenfalk/ Sameradion & SVT Sápmi

Klimatförändringarna ger stora konsekvenser under vintertid i norra Sverige. Snöperioden har förkortats med över två månader mellan 1978 och 2008 på vissa ställen. Det visar en avhandling från Umeå universitet.

Renskötseln får känna av stora konsekvenser på grund av klimatförändringarna, exempelvis med kortare vintrar. Data från väderstationer på tio platser från Frösön i Jämtland till Dividalen i nordligaste Sverige visar att på vissa ställen har vintrarna minskat med över två månader mellan åren 1978 och 2008. Det är numera ovanligt med långa köldperioder.  

– Vår forskning visar att klimatförändringarna i norra Sverige var mer omfattande än förväntat och att renskötseln framstår som mycket sårbar, säger Maria Furberg, som är doktorand vid institutionerna för folkhälsa och klinisk medicin och klinisk mikrobiologi i ett pressmeddelande från Umeå universitet.  

Även minskande betesmarker, rovdjurspolitik, sämre ekonomi och konkurrens om markerna försvårar renskötarnas hantering av klimatförändringarna, visar avhandlingen.  
Maria Furberg kan också i sin avhandling visa att harpesten ökat kraftigt mellan åren 1984 och 2012 och att fallen kan kopplas till vattendrag och sjöar. 

– Den kraftiga ökningen av antalet rapporterade harpest-fall är uppseendeväckande och sjukdomen förefaller vara mycket vanligare än vi tidigare trott. Sjukvården behöver förbättra harpestdiagnostiken så att alla som smittas får korrekt behandling. Dessutom behöver orsakerna till ökningen av harpest undersökas vidare med fortsatt forskning, säger Maria Furberg. 

Maria Furberg är läkare och dubbelspecialist inom allmänmedicin och infektionssjukdomar och arbetar på infektionskliniken vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Det är också på universitetssjukhuset hon ska försvara sin avhandling fredagen den 18/11.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".