Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Valnämnden anser sig ha följt reglerna

Publicerat torsdag 17 november 2016 kl 05.29
Signar Holmström: Vii följer de kriterier och regler som är uppställda
(2:42 min)
En väljare lägger sin röst i valurnan vid Kiruna vallokal. Foto: Anna-Karin Niia/ SVT Sápmi
En väljare lägger sin röst i valurnan vid Kiruna vallokal. Foto: Anna-Karin Niia/ SVT Sápmi

Valnämndens beslut att neka 58 personer rösträtt är välgrundade. Det menar ordföranden Signar Holmström (Jakt- och Fiskesamerna), trots att några av de som nekats rösträtt bevisligen är samer.

– Vi har ju inte så stora möjligheter att göra egna tolkningar och jag tycker nog att vi gör ett grundligt arbete med det här innan vi i sämsta fall tvingas avslå en ansökan, säger Signar Holmström.

Av närmare 900 ansökningar så var det 58 som avslogs för att de inte uppfyllde kraven, det vill säga att anse sig som same och bevisa att man antingen pratar samiska själv eller att någon av far- eller morföräldrarna haft samiska som språk i hemmet.

En av dem som har fått avslag är forne storspelaren i ishockey Stig Salming, trots att hans bror Börje redan är med i röstlängden. Stig Salming är förvånad och säger att hans farfar pratade samiska. Även Emilia Fjällborg fick nej, fast hon är same och uppfyller språkkravet.

 – Det känns förnedrande, min farmor är samisktalande men ändå räknas jag inte som same tydligen.

Valnämndens ordförande Signar Holmström går inte in i en diskussion om enskilda fall. Men som helhet anser han inte att valnämnden har gjort fel i avslagsbesluten.

Istället menar han att en vanlig orsak till avslag är att ansökningarna inte är korrekt ifyllda eller att de sökande inte tillräckligt tydligt beskrivit vem far- eller morföräldern är som man hänvisar till.

 – Det är absolut inte godtycke utan vi följer de kriterier och regler som är uppställda. Det är inte så att valnämnden känner glädje över de situationer då vi måste avslå en ansökan, tvärtom vi vill ju att så många som möjligt ska komma in på röstlängden av de som är behöriga att vara där så vår strävan är ju att de ska komma med och det är därför vi ger chansen till kompletteringar.

De som inte kommit med i röstlängden har nu fram till 15 december på sig att överklaga valnämndens beslut och det är dit Signar Holmström hänvisar dom som anser sig vara felbehandlade.

- Är det så att man har tillkommande omständigheter som inte var kända, så kan man komplettera och göra en överklagan och då har man en ganska god chans att överklagan går igenom, säger Signar Holmström, ordförande i Sametingets valnämnd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".