Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Roavvenjárgga/ Rovaniemi

Nordisk samekonvention inom räckhåll – men frågetecken återstår

Publicerat måndag 21 november 2016 kl 05.37
Josefina Skerk: Stor vilja att ro det i land
(1:54 min)
Josefina Skerk
Josefina Skerk Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi

Idag inleds slutmötet om den nordiska samekonventionen. Målet är att enas – men ännu återstår flera frågetecken.

I dag samlas förhandlingsdelegationen om en nordisk samekonvention i Rovaniemi för något som de flesta hoppas blir slutförhandlingar.

Sametinget representeras i förhandlingarna av Josefina Skerk och Lars-Anders Baer – och Skerk har blandade känslor inför slutmötet.

- Jag ser det här som en möjlighet men även en risk för att vi inte lyckas. Vi ligger fortfarande långt ifrån varandra i vissa frågor.

Vilka frågor är det?

- Det är främst kopplat till land och vatten, säger Skerk.

Målsättningen var att bli klar med förhandlingarna under våren 2016 men detta sprack eftersom länderna ännu inte enats.

Det senaste förhandlingsmötet hölls i september och en titt på protokollet visar att ett tiotal artiklar fortfarande är under förhandling.

Flera av dessa handlar om centrala delar av konventionen, bland annat om skyddet för landrättigheter, naturresurser, skydd av näringar samt samiskt kulturarv.

Även frågan om gemensamma regler för rösträtt i Sametinget och skydd för duodjin har i ett sent skede lyfts in i förhandlingarna – och även dessa frågor är fortfarande under förhandling.

De tre sametingens gemensamma organ, Samiskt parlamentariskt råd, beslutade via sin styrelse i juni att anta några grundläggande element för vad konventionen bör innehålla.

Grundprincipen är att alla tre sametingen ska vara eniga innan konventionen antas, samt att den verkligen stärker och bekräftar samiska folkets rättigheter.

- Väldigt många av artiklarna är färdigförhandlade till en acceptabel nivå. Men det krävs att de kvarvarande artiklarna blir starka. Det blir spännande att se vad vi kommer fram till vid nästa möte, säger Josefina Skerk.

Förhandlingarna om en nordisk samekonvention inleddes mellan Sverige, Norge och Finland i mars 2011.

Som förhandlingsunderlag finns ett förslag till konvention som de tre sametingen presenterade 2005.

Syftet med konventionen är att harmonisera lagstiftningen i alla tre länder och slå fast samernas rättigheter till språk, kultur, land och vatten.

Förslaget slår också fast att samerna och Sametinget ska ha ett starkt inflytande över naturresurserna i det samiska området.

Parterna har som målsättning att slutföra förhandlingarna innan nyår – om enighet inte uppnås i Rovaniemi så finns beredskapen att hålla ännu ett möte i december.

- Det finns två alternativ, antingen lägger vi ner eller så fortsätter vi. Det har tagit lång tid men det finns en stor vilja hos alla parter att ro det här i land. Det bästa alternativet är att fortsätta, säger Josefina Skerk.

Sveriges förhandlingsdelegation

Ordförande
Mats Wiberg, expeditions- och rättschef

Ledamöter
Josefina Lundgren Skerk, vice styrelseordf. Sametinget
Lars-Anders Baer, representant för Sametinget
Catharina Adlercreutz, rättsakkunnig
Jacob Wichmann, ämnesråd

Sekreterare mm.
Lars-Marcus Kuhmunen, dep. sekr, sekreterare i delegationen
Peter Engström, sekreterare för Sametingets ledamöter i delegationen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".