Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Jåhkåmåhkke/ Jokkmokk

Samernas utbildningscentrum har låst ytterdörren

Publicerat måndag 21 november 2016 kl 15.41
Samernas utbildningscentrum. Foto: Anna Sunna
1 av 4
Samernas utbildningscentrum. Foto: Anna Sunna/ Sameradion & SVT Sápmi
Per-Stefan Labba. Foto: Stefan Karlsson/ SVT Sápmi
2 av 4
Per-Stefan Labba. Foto: Stefan Karlsson/ Sameradion & SVT Sápmi
Britt-Inger Tuorda
3 av 4
Britt-Inger Tuorda Foto: SVT
Per-Gustav Idivuoma. Foto: Nils-Josef Labba/ SVT Sápmi
4 av 4
Per-Gustav Idivuoma. Foto: Nils-Josef Labba/ Sameradion & SVT Sápmi

Trakasserier och olaga intrång ska vara orsaken men den utpekade anser sig oskyldig. - Så som det ser ut i dag blir man beskylld både för det ena och det andra. Det är rentav förtal.

Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk har låst dörren till administrationen. Det eftersom det “förekommer trakasserier mot personalen och även olaga intrång i skolan” skriver rektor Britt-Inger Tuorda i ett brev till personalen. Men nu reagerar den före detta anställde, Per-Stefan Labba, som känner sig utpekad som den skyldige.

- Så som det ser ut i dag blir man beskylld både för det ena och det andra. Det är rentav förtal.

Britt-Inger Tuorda har i flera dagar inte kunnat nås för kommentar. Men styrelseordförande Per-Gustav Idivuoma säger att de utfört den här exceptionella åtgärden för att skydda personalen. Men vill inte berätta mer detaljer kring orsaken.

- Jag går inte in på enskilda personalärenden. Men att ni skulle höra av er till mig hade jag väntat på. Labba är duktig på att använda media.

Per-Stefan Labba har jobbat 25 år på skolan, bland annat som vikarierande rektor, men är nu nybliven pensionär sedan augusti.

- Just i det här fallet är det ärekränkning och förtal.

Per-Stefan Labba medger att han efter sin pensionering försökt komma in på skolan för att låna några böcker, men har inte blivit insläppt trots att personalen sett honom knackandes utanför dörren. Det har nu lett till att rektorn kontaktat polisen och ett säkerhetsbolag. Per-Stefan Labba säger sig också kontaktat polisen då han anser sig misstolkad.

Enligt uppgifter till oss har rektorn Britt-Inger Tuorda och Per-Stefan Labba inte dragit jämnt och Labba säger sig nu söka försoning för han vill inte ha det här att tänka på när han är pensionär.

- Det känns olustigt att inte gå till sin gamla arbetsplats och prata med före detta kollegor.

Enligt Labba själv ska han ha försökt ha samråd med Britt-Inger Tuorda vid ett flertal tillfällen utan att lyckas. Och han kan inte förstå hur det här tolkas som att han trakasserar personalen.

- Jag vill bara ha upprättelse. Ett samtal så vi kan gå vidare. Och att inte bli förtalad att man är där och trakasserar och att man olovligen gör intrång på skolan. Det känns inte bra för mig.

- Per-Stefan Labba är pensionär och hans pensionsavgång är färdigförhandlad, svarar Per-Gustav Idivuoma som inte kan säga hur länge skolans administration ska hållas låst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".