Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Evo Morales medverkan splittrade urfolkstoppmöte

Publicerat onsdag 23 november 2016 kl 05.16
Apawki Castro: Vi ifrågasätter inte Bolivias regering
(2:26 min)
Urfolk från hela Latinamerika deltog på toppmötet.
1 av 4
Urfolk från hela Latinamerika deltog på toppmötet. Foto: Lari Honkanen / Sameradion & SVT Sápmi
Apawki Castro från organisationen Conaie i Ecuador.
2 av 4
Apawki Castro från organisationen Conaie i Ecuador. Foto: Lari Honkanen / Sameradion & SVT Sápmi
Wendy Quiná från organisationen Waqib 'Kej i Guatemala.
3 av 4
Wendy Quiná från organisationen Waqib 'Kej i Guatemala. Foto: Lari Honkanen / Sameradion & SVT Sápmi
Leticia Rodriguez.
4 av 4
Leticia Rodriguez. Foto: Lari Honkanen / Sameradion & SVT Sápmi

Under den gångna veckan samlades urfolk från hela Latinamerika, till ett kontinentalt toppmöte i urfolks-kommunikation i Bolivia.

Det var tredje toppmötet av sitt slag, som tidigare arrangerats i Colombia och Mexiko. Denna gång stod Bolivia som värdnation.

- Många journalister och kommunikatörskollegor från hela Latinamerika är på plats, för att vara en del av integrationen av urfolken, vilket är precis syftet med toppmötets, säger radiosändaren Leticia Rodriguez från Oruru i Bolivia, en av de över 1 700 deltagarna.

Toppmötet var ett forum för utbyte av erfarenheter, problem och ambitioner inom kommunikationsområdet. Men också ett tillfälle att formulera kommunikations-strategier till urfolkens tjänst i kampen för territorium och erkännandet av urfolks-rättigheter.

Det var fem bolivianska urfolksorganisationer som arrangerade toppmötet tillsammans med Bolivias kommunikations-ministerium. Och invigningstalare var ingen mindre än landets president Evo Morales.

Men en grupp på runt 50 dissidenter, från främst Colombia och Ecuador, var minst sagt missnöjda över den statliga inblandningen. De bröt sig loss och formade en egen autonom arbetsgrupp vid sidan av toppmötet.

- Bolivia har tagit på sig en alltför stor ledarroll, det är ett toppmöte för Bolivia och framför allt för Bolivias regering. Vi ifrågasätter inte Bolivias regering, men man måste skilja mellan folk och regering, säger Apawki Castro, kommunikatör från organisationen Conaie i Ecuador.

Men Wendy Quiná från urfolksnätverket Waqib 'Kej i Guatemala, försvarar arrangemanget:

- Hjälpen från Bolivias stat var logistisk, men vid arbetsgrupperna fick vi internationella representanter utrymme att bidra och dela med oss, säger hon.

Men Bolivias president Evo Morales invigningstalade ju?

- Fast Evo Morales regering är inte vilken regering som helst. Alla vi urfolk skulle önska oss en plurinationell regering där alla olika folk skulle vara inkluderade, svarar Wendy Quiná. Hon förklarar att det var de Bolivianska organisationerna som ville visa upp sin urfolks-president för att ge ett budskap till de internationella deltagarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".