Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Forskare varnar för katastrofår för renskötare i Arktis

Publicerat onsdag 23 november 2016 kl 14.36
Bruce Forbes: Det ser inte bra ut
(4:34 min)
Renar matas med foder utan palmolja. Foto: Marit Kuhmunen Blom/ Sameradion & SVT Sápmi
Foto: Marit Kuhmunen Blom/ Sameradion & SVT Sápmi

Renskötare i Arktis kan stå inför ett nödår av katastrofala mått. Satellitobservationer visar på delvis värre förhållanden än katastrofåret 2013 då över 60 000 renar svalt ihjäl i Ryssland.

Nödåret 2013 då det föll kraftigt med regn under 24 timmar gjorde snötäcket genomblött. Temperaturerna föll sedan kraftigt och lämnade ett kraftigt lager is över enorma områden i Ryssland. Över 60 000 renar svalt ihjäl innan de ens kunde nödslaktas och fick brännas upp för att hindra sjukdomsspridning.

Kopplingen mellan nödåren för renskötare och klimatet har docent Bruce Forbes vid Arcitc Centre, Univeristy of Lapland i Finland forskat i.

Orsaken bakom den här katastrofen berodde enligt honom på att havsisen drog sig tillbaka och skapade ånga och regn som föll över snötäckta betesområden.

– För renarna att nå slakthusen var som att korsa en öken på 10 mil. Det fanns ingen som helst mat att tillgå. Så det var en riktig katastrof, säger Bruce Forbes.

Det förekommer vanligtvis isbeläggning i någon form varje år men de omfattande konsekvenserna förekommer enligt Forbes ungefär en gång per årtionde och de senaste tio åren har konsekvenserna varit ännu mer intensiva.

Händelserna 2006 där runt 20 000 renar dog i Ryssland ansågs som extremt men 2013 då över 60 000 dog, saknade helt motstycke. Och det som hände de åren var att havsisen snabbt drog sig tillbaka vid samma tidpunkt mellan 5 och 10 november då isen vanligtvis sakta men säkert byggs upp.

Samtidigt som naturbete blev otillgängligt kunde inte renarna tillgogose sig näring från annan typ av foder som till exempel pellets, eftersom renarna där är helt ovana vid det.

 Nu varnar Bruce Forbes för ännu ett katastrofår, även i Sverige.

Mätningarna visar nu att det nästan inte finns någon havsis alls i Barents hav och Karahavet och situationen beskrivs som helt unik.

Renskötare i Ryssland som redan drabbats hårt är de som ligger mest i farozonen men även i Sverige kan det bli ett katastrofår.

– Det började bra i november med kyla och snö men nu har det blivit varmt och nu är det varmt och slaskigt och det är nästan december. Så vi är rätt oroliga.

Så det ser inte så bra ut?

– Nej det ser inte bra ut, säger Bruce Forbes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".