Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Renköttsuppköpare i blåsväder

Publicerat fredag 25 november 2016 kl 06.58
Mats Peter Åstot: Det känns inte roligt
(2:30 min)
Renar
Arkivbild: Nils-Josef Labba/ Sameradion & SVT Sápmi

En del renskötare som sålt renar till Emanuel Stenberg, och Stenbergs Vilt i Årosjokk har inte fått betalt för sina renar.

Viltuppköparen Emanuel Stenberg har kommit med flera förklaringar till varför berättar renägare. En av dem som ännu inte fått betalt för sina sålda renar är Mats Peter Åstot i Jokkmokk.

Uppköparen Emanuel Stenberg köpte renar i september, bland annat av Jokkmokksbyarna. När renskötarna inte fick in pengar på kontona efter en månad tog dom kontakt med Stenberg.

Men då hade han flera förklaringar till varför han inte betalat. Han hade inte slaktat alla renar hävdade han bland annat på grund av att de smitit ut genom ett hål i gärdet, och att ett lodjur skrämt renarna.

 - Det känns inte roligt när man råkar ut för sånt här. Man vet inte vad man ska göra. Hade han ringt precis då det hade hänt hade man försökt samla in de där renarna eller göra något. Men när man får höra det en månad senare då har man tomma ord. Man vet inte ens hur man ska agera, säger Mats Peter Åstot.

Renskötare från bland annat samebyarna Sirges, Laevas och Jåhkågaska är drabbade. Vissa renägare har dock fått betalt.

Emanuel Stenberg har i sin tur sökt hjälp av Sametinget. Han menar att staten ska stå för 150 000 kronor eftersom lodjur varit i farten. Han har även sökt skyddsjakt på lodjuret men nekats, han har dock överklagat ärendet.

I intervju med Sameradion & SVT Sápmi säger Emanuel Stenberg att han inte hittat de döda renarna. Det i sin tur medför att han inte har rätt till ett massdödsärende och pengar från Sametinget.

Renägarna vi varit i kontakt med menar dock att det är en uppköpares ansvar så fort han hämtat renarna från gärdet. Emanuel Stenberg säger att han ska fortsätta kräva pengar från Sametinget men i förbifarten nämner han dock att renägarna ska få sina pengar.

 – Renägarna ska få betalt om inte myndigheterna betalar, det här är en konflikt och om jag nu börjar betala då har jag tagit ansvaret på mig, säger Emanuel Stenberg.

Mats Peter Åstot vet i dagsläget inte vad han ska göra och han saknar fem stora sarvar han inte fått betalt för, eller omkring 25 000 kronor.

- Man kan inte ha förtroende när det blir så här, jag har inte förtroende för det företaget, säger Mats Peter Åstot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".