Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sverige

Per Jonas Parffa: Rovdjursfrågan är problematisk i Sverige

Publicerat måndag 28 november 2016 kl 15.37
1 av 2
Per Jonas Parffa
2 av 2
Per Jonas Parffa. Foto: Stefan Karlsson/ Sameradion & SVT Sápmi

För tre år sedan tog Sveriges riksdag beslut om en ny rovdjurspolitik men ändå fungerar den inte som den borde, hävdar rennäringsnämndens ordförande i Sametinget.

Arbetet med hur mycket rovdjur som renägarna i Sverige ska tåla har helt avstannat, det menar Per Jonas Parffa, ordförande i Sametingets rennäringsnämnd. Naturvårdsverket godtar nämligen inte riksdagsbeslutet, menar han.

- Naturvårdsverket godtar inte samebyarnas arbeten och uppgifter, inte heller länsstyrelsernas. Rovdjuren är så skyddade av lagar och konventioner så Naturvårdsverket godtar inte riksdagsbeslut. Det måste komma till en lag där rennäringen jämställs med rovdjuren, säger Per Jonas Parffa.

I december för tre år sedan godkände riksdagen regeringens förslag till ny rovdjurspolitik, bland annat att samebyarna inte ska behöva tåla mer en tio procents bortfall av samebyns renhjord på grund av rovdjuren. Regeringens förslag utgick från Sametingets och Naturvårdsverkets gemensamma arbete hur rovdjuren ska förvaltas i Sverige med bland annat inriktningen att rennäringen inte ska behöva bli allt för mycket lidande.

- Vi förhåller oss till internationell och nationell lagstiftning och så ansvarar vi för att fastställa inventeringsresultaten på de stora rovdjuren och förvaltningsplaner. Det som är problemet ur Naturvårdsverkets synpunkt är att det saknas verifierade och kvalitetssäkrade mätmetoder för att fastställa det här tio procenten. Sametinget har ju nu tagit fram en produktionsmodell, det Naturvårdsverket ställer upp och gör är att se till att den blir kvalititetsgranskad, säger Maria Hörnell Willebrand, enhetschef på Naturvårdsverket.

Naturvårdsverket har ännu inte tagit ställning till om en lag som jämställer renar och rovdjur är bra eller dåligt men ska träffa Sametinget om frågan.

- Det verkar vara vanligt med att rovdjursfrågan är problematisk i Sverige. Det är något som ligger djupare än bara emot rennäringen, säger Per Jonas Parffa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".