Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Forskar om vattenkraftens påverkan på samiska lokalsamhällen

Publicerat onsdag 30 november 2016 kl 06.24
Åsa Össbo: Väldigt stora markområden har blivit satta under vatten
(2:39 min)
Suorvadammen
1 av 2
Suorvadammen Foto: SVT
Suorvadammen
2 av 2
Suorvadammen Foto: SVT

Forskarna Åsa Össbo och Kristina Sehlin MacNeil vid Vaartoe i Umeå fått medel för att utveckla en forskningsansökan om vattenkraftens konsekvenser på samiska lokalsamhällen.

- Det som är mest påtagligt är ju att det är väldigt stora markområden som har blivit satta under vatten, säger forskaren Åsa Össbo om konsekvenserna redan idag.

I forskningsprojektet Damage done, Skada skedd, vill forskarna Åsa Össbo och Kristina Sehlin MacNeil undersöka de pågående konsekvenserna av vattenkraftsutbyggnaden för samiska lokalsamhällen.

Titeln anspelar på att statliga utredningar ofta beskriver vattenkraftutbyggnaden som något som hänt i historien, vilket forskaren Åsa Össbo menar är ett problem eftersom det finns många exploateringar i Sápmi, där de sammanlagda effekterna aldrig blir riktigt synliga för beslutsfattare.

Istället tittar man på framtiden och ännu mer hållbar produktion av el i Sápmi, som vindkraft med sin varierande energiproduktion.

- Och då kan vattenkraften komma att användas ännu mera på ett mer skadligt sätt. Och det är väl av de här anledningarna som vi tycker att det är viktigt att initiera ett sånt här forskningsprojekt med den här tematiken. För att synliggöra att det här för många människor som lever vid vattendragen så är det här inte historia alls utan det är högst pågående verklighet.

De 372 000 kronorna som forskarna fått från The Seed Box, ett internationellt samarbete för miljöorienterad humaniora, ska gå till ett pilotprojekt som går ut på att undersöka intresse och förutsättningar för att utveckla en större forskningsansökan om pågående konsekvenser av vattenkraftsutbyggnaden berättar Åsa Össbo.

- De har blivit dränkta helt enkelt och det här har inte riktigt klarlagts helt hur mycket marker som har ställts under vatten, hur pass skadad andra marker har blivit och vilka typ av marker som blivit satta under vatten. Det kanske är marker som har betydelse för samerna, det kan vara heliga platser, det kan också vara väldigt bra renbetesmarker. Mycket forskning kring kumulativa effekter har varit inriktade på renskötseln och det vi vill göra är också att ha ett lite bredare fokus och vi har till exempel varit i kontakt med sameföreningar och samebyar för att ha det här lite bredare perspektivet och inte bara titta på rennäringen till exempel som en näring utan ha ett helhetsgrepp på den samiska kulturen, säger forskaren Åsa Össbo vid Vaartoe i Umeå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".