Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nu åker första representanten från Sametinget till mångfaldsmötet i Mexiko

Publicerat fredag 2 december 2016 kl 15.16

Upp emot 10 000 representanter, observatörer, och internationella organisationer åker nu till Cancun i Mexico för att delta i Konferensen för biologisk mångfald - COP13. Konferensen är ett viktigt forum för urfolks självbestämmande och i år kommer även Sametinget delta.

 - En av sakerna vi kommer föra fram är det här med fritt och informerat samtycke. När det sker intrång så ska de påverkade informeras och kunna ge sitt samtycke till det, säger Laila Öberg Ben Ammar på Sametinget.

Hon och Håkan Jonsson tillhör den svenska delegationen som kommer vara med på mötet. COP är en förkortning för "Conference of the parties to the convention on biological diversity" - alltså konferensen om FN:s konvention om biologisk mångfald.

Totalt 168 stater har skrivit under konventionen och COP-konferensen är det högst beslutande organet för hur konventionen ska genomföras. Så vart annat år träffas representanter och beslutar hur de ska jobba så att regelverket efterlevs i de olika medlemsländerna.

Det senaste mötet var i Sydkorea 2014. En av slutsatserna efter det mötet var att många åtgärder har gjorts för att säkra den biologiska mångfalden, men att mycket fortfarande återstår att göra.

- I Sverige finns det mycket forskning som rör samer så det är viktigt att Sametinget blir det här navet för den informationen. Det är ju en del i självbestämmandet för samer, att kunna föra fram traditionella kunskaper från oss som urfolk, säger Laila Öberg Ben Ammar.

Hon berättar att det finns en viktig del i FN-konventionen som rör just urfolk och deras självbestämmande, och att det är genom den som Sametinget har möjlighet att påverka länderna som skrivit under konventionen om biologisk mångfald.

- Artikel 8J i konventionen handlar om urfolk och som när det gäller biologisk mångfald så ska man ta hänsyn till urfolk och traditionella kunskaper.

Detta är den trettonde gånger som COP arrangeras och konferensen pågår från fjärde till sjuttonde december. Idag åker Laila Öberg Ben Ammar från Sametinget för att delta, och Håkan Jonsson ansluter dit nästa vecka.

Tobias Poggats SVT Sápmi & Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".