Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sametinget gjorde fel vid anställning

Publicerat fredag 9 december 2016 kl 14.55
Sametinget. Foto: SVT Sápmi
Sametinget. Foto: SVT Sápmi

Statens överklagandenämnd lämnar ett klart besked: allt gick inte rätt till då tinget tillsatte en tjänst på myndigheten i somras.

Det var när Sametinget anställde en person som landsbygdsprogram-handläggare som en av de sökande förargade sig mot myndighetens slutgiltiga val för tjänsten. Den sökande ansåg sig skickligare för jobbet och överklagade beslutet.

- Jag kan inte svara på deras bedömning utan bara för min egen. De har gått på det underlag de har fått in och sedan har de tagit ett beslut utifrån det, säger Malin Mäkelä som är avdelningschef för Ekonomi och administration på Sametinget.

Statens överklagandenämnd är den myndighet som tar emot klagomål i anställningsärenden och de ger alltså rätt till den person som överklagat Sametingets anställning. I beslutet står det att personen som inte fått tjänsten har "erfarenhet av handläggning av stödärenden, vana vid kunskaper i samiskt näringsliv och i det samiska språket" och ska därför anses vara skickligare för tjänsten.

- Nu jobbar vi för fullt efter det beslut som vi har fått. Det finns flera steg i en rekrytering, så nu är vi i en dialog med den sökande och ser hur man kommer överens, säger Mäkelä.

Hur kan de veta vem som är mer lämpad?

- Det statens överklagandenämnd går på är de papper som de begärt och sedan tar de beslut utifrån det.

Vad tänker du om beslutet?

- Jag tänker ingenting utan Sametinget tog ett beslut och överklagandenämnden tog ett annat beslut.

Sametinget har nu fått backa i rekryteringsprocessen och kommer prata med den sökande som överklagandenämnden ansåg vara skickligare.

Tobias Poggats / SVT Sápmi och Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".