Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sametinget fick inte folk till möten om klimatanpassning

Publicerat måndag 19 december 2016 kl 05.50
Anne Walkeapää: Det kan påverka vårt arbete
(1:48 min)

Med nära en miljon i budget ska Sametinget ta fram en plan för hur Sápmi kan möta klimatförändringar. Men projektet har redan stött på motgångar, två av de tre planerade träffar har fått ställas in.

Något som kommer påverka arbetet, enligt Anne Walkeapää på Sametinget.

-Om jag får gissa så tror jag väl att det kan påverka vårt arbete att vi inte har fått in tillräckligt med underlag från samiskt håll.

Tre gånger skulle Sametinget arrangera träffar med samiska organisationer och verksamma i Sápmi - för att samla information om hur klimatet påverkar dem. Kunskap som sen skulle kunna användas som underlag för att förstå hur olika klimatförändringar kan kartläggas och motverkas i Sápmi.

Men mötena i Umeå och Östersund blev aldrig av, och rapporten kommer nu skrivas utan det underlaget då deadline är 31 december.

Jerker Bexelius var en av de som inte fick komma på grund av ett inställt möte.

-Ja tyvärr är det ju så, det är ju synd om det blir bara ett nordligt perspektiv. Grundfrågorna är väl de samma förstås, men det är ju klart, det är ju alltid bra, inte minst för trovärdigheten för en plan, både intern och externt, att den är välgrundad över hela området.

Genom mail, och information på sin hemsida lockade Sametinget deltagare, men till slut fick träffarna ställas in eftersom för få anmält intresse. Sametinget fick 900 000 för arbetet, och är en av flera myndigheter nationellt som gör liknande klimathandlingsplaner. 

Sametingets Anne Walkeapää säger att man har intervjuat samer från dessa områden. Men Sametinget gärna vill ta emot kommentarer på deras arbete i efterhand också och säger att människor gärna får höra av sig om de har synpunkter på det som de kommer fram till.

-Vi hoppas ju och tror att vi får in synpunkter från kommande år och år framöver för det här arbetet måste ju som sagt pågå en längre tid säger Anne Walkeapää på Sametinget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".