Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sámediggi/Sámedigge/Saemiedigkie/Sametinget

Regeringen överväger lagstadgade samråd med Sametinget

Publicerat torsdag 29 december 2016 kl 04.39
Bah Kuhnke: Hoppas konkretisera denna mandatperiod
(2:17 min)
Alice Bah Kuhnke.
1 av 2
Alice Bah Kuhnke. Foto: Jörgen Heikki, SR Sameradion & SVT Sápmi
Plenum Skellefteå
2 av 2
Plenum Skellefteå Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi

Regeringen överväger en helt ny konsultationsordning med det samiska folket. Kulturminister Alice Bah Kuhnke har tagit emot ett förslag som ska diskuteras med Sametinget.

I Norge finns ett avtal om konsultationer mellan staten och Sametinget som signerades av kungen 2005 som en anpassning till folkrätten.

Avtalet gäller regeringen och alla underliggande myndigheter, som ska ge full information om alla aktuella ärenden som kan beröra samer direkt.

Avtalet ger dock inte Sametinget vetorätt.

I Sverige finns idag samrådsskyldighet mellan myndigheter och samer dels genom lagen om minoriteter och minoritetsspråk, dels gentemot samer som sakägare när det rör minerallagen eller skogsvårdslagen.

Dessa samråd sker med en mängd olika samiska organisationer och företrädare.

-Ofta är det inga riktiga samråd där samer kan konkretisera och praktisera sitt inflytande. Det är i stället informativa möten där samer får tacka och ta emot den information som ges, säger Alice Bah Kuhnke.

Nu har regeringen fått ett förslag fått på sitt bord från utredaren Bertil Bengtsson som föreslår lagstadgade samråd eller konsultationer i frågor som är av särskild betydelse för samerna.

-Nu har jag fått ett förslag på hur samråden ska formaliseras med en viss ordning som ska följas, säger Bah Kuhnke.

De frågeområden som ska ingå i samråden bör inte lagstadgas men enligt Bengtssons underlag bör samråden omfatta regeringen, myndigheter, kommuner och landsting, men inte domstolarna.

Vidare föreslår Bengtsson att samråden i första hand ska hållas med Sametinget men i frågor som rör samebyar och rennäring bör även Svenska samernas riksförbund omfattas av samråden.

Även andra samiska organisationer bör få delta i samråden enligt förslaget, som Alice Bah Kuhnke nu jobbar vidare med.

-Det här har diskuterats i många år men jag hoppas kunna konkretisera detta innan mandatperiodens slut.

Den 18 januari håller regeringen och Sametinget ett första möte om förslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".