Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

TV-kändisen Ber-Joná Labba åter aktuell i nytt program

Publicerat fredag 30 december 2016 kl 13.40
Foto: Anette Niia
Ber-Joná Labba och Anette Niia. Foto: Anette Niia.

I det nya formatet "realtids-tv" får vi snart följa ett välbekant ansikte. Renskötaren Ber-Joná jagar en ny profilbild tillsammans med fotograf och TV-team - mitt i smällkalla vintern.

Det är SVT som tänker om och försöker haka på trenden med V-logging, eller videobloggar, som funnits ett tag på internet. Istället för att filma, regissera och producera en hel serie, följer fotografen Ken Are Bongo istället med Ber-Joná Labba och Anette Niia när de försöker fota en ny profilbild. Vad är då haken? Jo, bilden ska tas med norrsken i bakgrunden. Och norrskenet syns som bäst på natten - och när det är som kallast.

- Folk har nya beteenden och nya sätt att titta på tv. Jag vill att vi bland minoriteterna och i det samiska utbudet med sin publik ska gå i bräschen där, säger Mattias Barsk som är programmets producent.

Slutprodukten blir en över fyra timmar lång tagning med namnet Norrskensjakten - som sänds på SVT-play och i TV-rutan på nyårsafton. "Det är så kallt så att skrattmusklerna har frusit" säger tv-kändisen Ber-Joná i trailern - där han står utan mössa mitt i skogen. Det är inte direkt "árbediehtu" att vandra omkring i skogen utan ordentliga kläder mitt i vintern. Men mycket i programmet handlar just om att försöka bryta ner barriärer och skapa någonting nytt.

- Man kan inte ge regi eller prata med varandra som man brukar under en inspelning - utan man måste prata under tagning. Så att det blir en lite annorlunda inspelning, och man fastnar i det här programmet för det är intressant, säger Barsk.
- Det är en annan typ av umgänge. Man kan sitta fyra timmar och vara med, man behöver inte göra så mycket, fortsätter han.

Forskning har visat att medier ofta porträtterar samer och minoriteter på ett stereotypt sätt. Konflikter och problem är ofta grunden för nyheter, och detta gör att en stor del av samers liv och erfarenheter går förlorade när de filtreras genom en journalist. Därför kan det nya formatet också kanske kännas mer hemma för samer som tittar - eftersom allt som filmats visas utan klipp och viktiga delar av en historia tas inte bort för att den som redigerar inte fullt förstår innebörden av det som sägs.

Den färdiga profilbilden som är resultatet av programmet är än så länge hemlig - och visas först när det sänds. Än så länge finns det inte heller någon uppföljare, men producenten Mattias Barsk på SVT berättar att de är i en period nu där de prövar vad som funkar och vad som inte funkar med realtids-tv. Därför finns det också en chans att vi får se Ber-Joná Labba igen i TV-rutan.

Programmet sänds på nyårsafton i SVT2 med start kl. 14.00.

Tobias Poggats / Sameradion & SVT Sápmi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".