Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skyddsjakt på tre järvar i Tåssåsen

Publicerat fredag 27 januari kl 16.37
Järv i djurpark. Foto: Claus Gertsen / SCANPIX
Järv i djurpark. Foto: Claus Gertsen / SCANPIX

Länsstyrelsen beviljar skyddsjakt efter en ansökan från samebyn.

Redan i december ansökte samebyn om skyddsjakt på åtta järvar och fem lodjur, i förebyggande syfte för att förhindra att rovdjuren skulle riva renar.

Samebyn framför att de har ett högt rovdjurstryck vilket leder till stora skador och förluster av årskalvar.

Länsstyrelsen konstaterar att antalet järvar sett till hela riket inte når upp till den satta miniminivån. Men pekar samtidigt på att det beror på att stor del av inventeringen i norra Sverige har försvårats på grund av väder- och spårförhållanden.

Länsstyrelsen anser det orimligt att enskilda samebyar ska behöva bära konsekvenserna av att den nationella miniminivån inte har uppnåtts. Särskilt eftersom som det i Tåssåsen visat sig finnas tio järvföryngringar.

Men med hänsyn till järvantalets utveckling så medger länsstyrelsen endast skyddsjakt på tre järvar, det finns ingen annan lämplig lösning än skyddsjakt på de tre järvarna i det här fallet, menar länsstyrelsen.

När det gäller delen av samebyns ansökan som gäller skyddsjakt på lodjur så har länsstyrelsen utan någon motivering beslutat att avvakta med att ta ställning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".