Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vill förbättra rovdjursinventeringen, utan extra resurser

Publicerat onsdag 1 februari kl 17.50
Järv
Foto: Jonas Ekströmer / TT

Samebyarna ska kunna söka mer pengar för jobbet med rovdjursinventeringar. Men det handlar inte om några nya pengar.

Som det är i dag finns ett riksdagsbeslut på att rovdjuren ska ta max tio procent av samebyarnas renar, men det nås inte i dag. Miljöminister Karolina Skog anser att en ny bidragsmöjlighet när det gäller rovdjursinventeringsarbetet kan vara till hjälp för samebyarna. 

- Jag har förståelse för att dagens situation kan vara tuff att hantera, exempelvis ekonomiskt. Men förra månaden beslutade regeringen att våra myndigheter ska kunna ge bidrag till samebyarna för inventering av stora rovdjur, som kompletterar Sametingets ersättning, skriver Karolina Skog i ett mailsvar till Sameradion & SVT Sápmi.

Ändringen hittar man i årets regleringsbrev för Naturvårdsverket, i villkoren till anslaget för miljöövervakning, att ”anslagsposten får även användas för visst arbete med rovdjursinventeringar hos berörda samebyar.”

- Det är pengarna vi ger till länsstyrelserna för inventeringarna, och det är samma summor som tidigare men möjligheten att använda pengarna är lite annorlunda. Länsstyrelserna får större möjligheter att välja hur de använder pengarna och vilka de anställer, säger Maria Hörnell Willebrand, enhetschef för enheten för viltanalys på Naturvårdsverket.

Enligt Kjell Sundvall, chef för fjällenheten på länsstyrelsen i Norrbotten, blir inget över av potten för inventeringar som det ser ut nu.

- Vi har planerat hela rovdjursinventeringen, vi har redan anställt all personal.

Hur ser du på att ni får större frihet i hur ni använder pengarna?

 - Det är klart att man kan öppna för en dialog med samebyarna. Vi anställer renskötare på andra områden, som i arbetet kring lederna. Vi får se hur det blir, men för i år har vi allt planerat, säger Kjell Sundvall, länsstyrelsen. 

Sametinget hade för i år äskat om två miljoner kronor extra för rovdjursinventeringsersättningar. De har i dag 3,2 miljoner kronor till 51 samebyars inventeringskostnader. Näringschef på Sametinget, Lars Ove Sjajn är kluven till det nya beslutet och menar att många kommer bli besvikna.

- Det är bra att utrymmet finns för samebyarna, men jag vet ju att länsstyrelserna kommer hävda att de inte har pengar. Det är problematiskt, det behövs mer pengar till inventering.

De senaste åren har det blivit allt svårare att inventera rovdjur, ofta på grund av dåliga väderförhållanden. Enligt både Naturvårdsverket och länsstyrelsen jobbar de hårt med att nu förbättra inventeringen. 

- Vi har påtalat problemen att det inte finns tillräckligt med inventeringsmedel till samebyarna. Regeringen lägger över problematiken till länsstyrelserna, de frånsäger sig ansvaret, säger Lars-Ove Sjajn.

Miljöminister Karolina Skog skriver att man jobbar för att nå målen för toleransnivåerna.

- Vi har en rovdjursförvaltning där länsstyrelserna arbetar med flera olika åtgärder för att målen ska nås. För rennäringen har vi dessutom ett särskilt arbete där en rad myndigheter arbetar tillsammans med Sametinget och samebyarna för att upprätthålla både rennäring och gynnsam bevarandestatus för stora rovdjur.

Naturvårdsverket har i uppdrag att tillsammans med Sametinget och länsstyrelserna ta fram ett förvaltningsverktyg för att nå fastställd toleransnivå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".