Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jiemte/Jämtland

Renskötare less på att leva med varg

Publicerat tisdag 14 mars 2017 kl 10.45
1 av 3
Renskötaren Nils Anders Jonsson, Tåssåsens sameby
2 av 3
Renskötaren Nils Anders Jonsson, Tåssåsens sameby Foto: Marit Kuhmunen Blom/ Sameradion & SVT Sápmi
Grafik från svt
3 av 3
Här kan man se hur vargarna har förflyttat sig till Tåssåsen sameby. Foto: SVT DESIGN

I Tåssåsen sameby har man problem med varg över hela samebyns betesmarker. Miljöministern ser att vargen är en viktig del av Sveriges ekosystem.

Nils Anders Jonsson jobbar som renskötare i Tåssåsen och han har haft jobbiga dagar i renskogen senaste åren. 

- Det känns hemskt och det som är allra värst är att i vår sameby så har vi inget område som är fredat. Vi har varg uppe i våra fjäll. Det är vargar nedanför fjället och det är vargar på vinterbeteslandet. Det finns ingen fredad zon. Renarna blir störda och stressad hela tiden och det är ju en jobbig situation för oss renskötare också man mår psykiskt dåligt, säger han. 

I Sverige får varg finnas inom renskötselområdet så länge den inte gör skada. Direkt vid skada på ren kan man söka skyddsjakt. Enligt statistik har man de senaste 7 åren haft 41 skyddsjakter i Jämtlands län och 12 i Dalarnas län, minst skyddsjakt på varg har det varit i Norrbotten och Västerbotten. Miljöministern Karolina Skog tycker att det är viktigt för den svenska vargstammen att vargar kan vandra genom renskötselområdet för att kunna bevara vargstammen.

- Vi har fattat beslut i Sveriges riksdag och skrivit på internationella konventioner att rovdjuren är en viktig del av svensk natur och den ekologiska statusen i Sverige. Som en toppredator spelar den en viktig roll i svensk ekosystem, säger hon.

Nils Anders Jonsson är mycket orolig inför framtiden. Renskötarna i Jämtland har gett in ett förslag om förebyggande skyddsjakt till myndigheter. Detta utreds just nu. 

- Man märker nu att det inte är bara Idre i söder och dom här byarna längst till söder som har varg. Det kommer till att sprida sig längre upp och det har man sett redan. Jag önskar ingen att ha det såhär, säger Jonsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".