Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Förändringar inom SVT Sápmi och Sameradion

Publicerat torsdag 16 mars kl 16.48

För att stärka utbudet till publiken satsar SVT Sápmi och Sameradion på att utveckla det publicistiska samarbetet. En förändring som innebär att det organisatoriska samarbetet kommer avslutas.

Sedan 2015 har SVT Sápmi och Sameradion samordnat hela nyhetsverksamheten och haft en gemensam ledning med syfte att förbättra och förstärka public service-utbudet för den samiska publiken. Nu har man tagit beslut på att från och med 31 maj dela upp verksamheterna.

- Anledningen till att vi delar upp oss är att det är svårt och tungt att dela och styra ett redaktionellt arbete inifrån två företag och få det hela att fungera med två företags förutsättningar för produktion, administration, mötesstruktur, organisation med mera. För att stärka utbudet till publiken vill vi nu fokusera på det publicistiska samarbetet och avsluta den organisatoriska delen, säger Ole-Isak Mienna, kanalchef för SVT Sápmi och Sameradion.

För att kunna fortsätta ge den samiska befolkningen ett brett utbud av kvalificerad journalistik på samtliga plattformar så satsar SVT och Sveriges Radio nu på samarbetet kring journalistiken.

- Ett av syftena med det publicistiska samarbetet är att fortsätta ge möjligheter till att frigöra resurser för en bred bevakning, geografiskt, ämnesmässigt och språkligt. Därmed får redaktionerna fortsatt möjlighet att ge den samiska publiken en stor mångfald av perspektiv, säger Christina Ågren, Programchef för SVT Lokala Nyheter och Minoriteter.

På de gemensamma sociala medieplattformarna och på den gemensamma webben kommer namnet "Sameradion & SVT Sápmi" fortsätta finnas kvar eftersom det är välkänt bland publiken.

Fram till den 31 maj blir det inte några större förändringar i det dagliga arbetet. Därefter fortsätter det publicistiska samarbetet medans det organisatoriska samarbetet avslutas. Sara Omma Simma fortsätter som gruppchef på SVT.

Ole-Isak Mienna är formellt chef för SVT Sápmi & Sameradion till och med den 31 maj. SVT kommer inom den närmaste månaden att presentera en plan för hur Oddasat ska styras framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".