Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kan bli extra plenum i maj - nordisk samekonvention i fokus

Publicerat måndag 20 mars 2017 kl 07.15
Håkan Jonsson: Det som är prioriterat är nordisk samekonvention
(1:53 min)
Håkan Jonsson på plenum i Trondheim
Håkan Jonsson på plenum i Trondheim Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi.

Allting pekar på att det blir ett extra Sametingsplenum - och det bara två veckor innan valet i maj.

Vad tycker du, behövs det ett extra plenum innan valet för att ta upp frågan om nordisk samekonvention?

Huvudfrågan på plenum kommer bli nordisk samekonvention, säger Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson från Jakt- och fiskesamerna.

- Vad vi kommer ta upp är ju nordisk samekonvention och ny samepolitik. Men det kommer säkert fler ärenden upp. Men det som är prioriterat det är Nordisk samekonvention, säger Håkan Jonsson.

Det har funnits önskemål både från regeringens håll och Sametinget att få ett godkännande för den nordiska samekonventionen. Vid en valdebatt i Jokkmokk gav sex av åtta sametingspartier stöd till förslaget på konvention - men därmed är det inte säkert om de röstar så vid plenum vid maj. Om konventionen inte godkänns innan valet till Sametinget, kanske den inte heller hinner bearbetas hos riksdagen innan det svenska valet hålls 2018.

Ett normalt plenum på tre dagar kostade i genomsnitt en miljon förra året och för att genomföra extra plenum behöver Sametinget tillskott i sin kassa, vilket man har ansökt om från regeringen.

När kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke var i Umeå under samiska veckan sa hon att det ser lovande ut med extra pengar till Sametinget.

- Det jag vet är att jag har fått ett brev från Sametinget där de ansöker om medel för att kunna finansiera ett extra plenum, den arbetar jag med just nu och jag kan säga så mycket att det ser positivt ut, säger Alice Bah Kuhnke. 

Det är inte ännu hundra procent säkert att plenumet blir av. Nu på torsdag den 23 mars meddelar regeringen om det blir ett ekonomiskt tillskott till tinget - och i sånt fall blir det ett plenum i Arvidsjaur den 9:e och 10:e maj. Dessutom kommer då öppna möten för den samiska allmänheten hållas i Östersund, Lycksele och Kiruna redan om ett par veckor.

- Hearingarnas syfte är ju att den samiska allmänheten och även partier och riksorganisationer ska få möjlighet att lyssna in och även få synpunkter på nordisk samekonvention, säger Håkan Jonsson, ordförande för Sametingets styrelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".