Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

SSU vill värna urfolket - äger aktier i bolag vars gruva hotar rennäringen

Publicerat tisdag 21 mars kl 13.57
Olle Kejonen: Fiinna sániin ii leat nu stuora árvu
(7:04 min)
Laver-vy, området vid Lavergruvan.
På 40-talet bedrevs gruvdrift i Laverområdet i Älvsbyn kommun. Här vill Boliden åter starta upp gruvverksamhet. Foto: SVT

Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, har aktier för 1,5 miljoner i Boliden, vars gruvplaner utgör ett hot mot rennäringen. Detta samtidigt som SSU säger sig vilja värna urfolket i Sverige. Det här avslöjar den samiska ungdomstidningen Nuorat i sitt senaste nummer.

I Älvsbyns kommun och området kring Laver vill bolaget Boliden starta en gruva för att bryta bland annat koppar och guld.

I området har samebyn Semisjaur-Njarg sameby sina vinterbetesmarker, som hotas av gruvdriften. Enligt samebyns ordförande Anders Erling Fjällås kan en gruva innebära slutet för renskötseln, i alla fall på lång sikt.

Renskötseln är en av den samiska kulturens grundpelare och SSU har tidigare uttalat att förbundet värnar om Sveriges urfolk samerna.

Men samtidigt innehar SSU aktier för 1,5 miljoner i just bolaget Boliden, det enligt dokument som Nuorat har tagit del av.

Sameradion & SVT Sápmi har sökt SSU:s ordförande Philip Botström för en kommentar men inte fått någon. Till tidningen Nuorat svarar SSU:s pressekreterare att de i fallet Lavergruvan gör en löpande bedömning av frågan och inväntar utgången i rättsprocessen.

 – Om det uppkommer nya omständigheter som skulle strida mot våra etiska placeringsregler, kommer vi ta ställning till vårt innehav då, meddelar Bizas till Nuorat.

SSU:s förbundsordförande Philip Botström är även adjungerad i Socialdemokraternas partistyrelse och verkställande utskott. Dessutom har den före detta S-ministern och riksdagsledamoten Anders Sundström varit vice ordförande för Boliden under flera år. Men SSU vill inte kommentera risken för jäv när regeringen ska fatta beslut om gruvdrift i Laver.

 – Vårt innehav i Boliden AB följer SSU:s beslutade placeringspolicy och etiska placeringsregler, säger Pavlos Cavelier Bizas till Nuorat.

Även om gruvplanerna utgör ett stort hot för samebyn Semisjaur-Njarg så försöker Anders-Erling Fjällås i Semisjaur-Njarg ändå att hitta något positivt med att SSU äger aktier i gruvbolaget.

– SSU skulle genom sitt innehav kunna verka för att Boliden tar större ansvar för urfolk, men då krävs ju aktiv handling. Men om de känner till gruvplanerna och ändå behåller sina aktier så är det anmärkningsvärt, säger han till Nuorat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".