Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Rádio Sápmi

Utbildning i samisk matkultur ska hålla traditionerna vid liv

Publicerat onsdag 22 mars 2017 kl 15.18
Roland Harnesk: Samisk mat ligger rätt i tiden
(5:29 min)
Suovas steks på öppen eld.
Foto: Jurek Holzer / SvD / TT

Till hösten 2017 startar en ett-årig utbildning i samiskt mathantverk på Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk. Eleverna kommer få lära sig laga suovas, hantera örter och torka renkött.

Ett syfte med utbildningen är att inte låta gamla traditioner försvinna, utan istället förvalta och förädla dom - varför är det viktigt?

- Det här är ju en del av det svenska kulturarvet, framför allt det samiska kulturarvet. Mat tillsammans med språk är viktiga kulturbärare. Det vore synd om vi förlorade kontakt med det samiska mathantverket.

 

I undervisningen vill ni ta vara på vara på gamla nedärva seder i lärandet - men du har också sagt att den samiska mattraditionen ligger helt rätt i tiden - på vilket sätt då?

- Mat är inne nu och vi kan konstatera att det är mycket matlagning på TV så jag tror inte det är något problem att intressera sig för den samiska maten. Den är fortfarande ganska exotisk. Men den här matverksutbildningen handlar inte bara om kött, utan om tillvaratagande och mycket mer. Men också produktutveckling.

 

Utbildningen kommer inte bara lägga vikt på mat-traditioner utan även på den samiska kulturen överlag, samt det samiska språket - varför är det angeläget?

- Man måste sätta det i en kontext – i ett sammanhang. Varifrån kommer det samiska mathantverket? I grund och botten hänger det ihop med samisk livsföring och hur vi tillvaratar mat så den inte far illa.

 

Det här är en eftergymnasial utbildning på ett år - vad kan eleverna förvänta sig när de går ut?

- Det finns olika spår man kan tänka sig. Det ena är att man gör det för att man är intresserad för sig själv. Det andra är att man blir entreprenör. Det tredje är att man blir anställd hos någon – eller anlitad. Kanske att man kör som turistföretagare. För turism, det är en näring som har stor potential.

- Hela turismen som näring, alltså ideologin, bygger på att man inte förstör något. Så det sammanfaller med renskötsel, samisk näring och samisk kultur. Vi ska inte förstöra något – vi ska ju leva på det här.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".