Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ännu inga kommentarer från Sameskolstyrelsen efter rektorsdomen

Publicerat torsdag 23 mars kl 12.41
Börje Allas
Börje Allas, Samerna, ordförande i Nämnden för Sameskolstyrelsen. David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sàpmi

Sameskolstyrelsens ordförande Börje Allas svarar att han kommer att kommentera domen skriftligt, och det först nästa vecka.

På onsdag kom Arbetsdomstolen med sin dom i tvisten gällande en rektorstillsättning i Jokkmokk. Sameskolstyrelsen förlorade och tvingas betala totalt 250 000 kronor i skadestånd till Magnus Vannar, som först fick tjänsten och sedan avsattes av Sameskolstyrelsens ordförande.

Utöver det ska Sameskolstyrelsen betala motpartens rättegångskostnader på över 450 000 kronor. Lägg sedan till de egna rättegångskostnaderna så hamnar slutnotan för den här processen på en bra bit över en miljon kronor för Sameskolstyrelsen.

Inför domen var Sameradion & SVT Sápmi på onsdag förmiddag i kontakt med Sameskolstyrelens ordförande Börje Allas för att boka en intervju med honom. Allas sade då att det gick bra att ringa upp honom vid 13-tiden och att han eventuellt skulle svara då.

Men sedan dess har det inte gått att nå Börje Allas.

Under torsdag förmiddag har vi har varit i kontakt med vice ordförande i Sameskolstyrelsen Mathias Kristoffersson. Han säger att han inte har läst domen ännu och har svårt att kommentera saken innan han har pratat med Börje Allas kring bakgrunden till den här saken.

Kristoffersson säger sig själv också ha sökt Börje Allas men inte nått honom. Däremot så lovar Kristoffersson att någon från Sameskolstyrelsen ska kommentera domen så fort som möjligt.

Sameradion & SVT Sápmi har samtidigt fortsatt söka Börje Allas för en intervju. Och nu meddelar Börje Allas via sms att han själv kommer att kommentera domen skriftligt nästa vecka. Vi har däremot inte fått svar på vår förfrågan om att göra en intervju med honom.

En av frågorna efter domen är om processkostnaderna på över miljonen kommer att påverka verksamheten på de fem sameskolorna, och i så fall hur?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".