Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Professor: Ingen naturlig förklaring bakom färre förstagångsväljare

Publicerat torsdag 23 mars kl 16.40
Professorn Peter Sköld: Det här är både beklagligt och förvånansvärt
(1:23 min)
Professor Peter Sköld.
Professor Peter Sköld. Foto: Tobias Poggats

Det finns ingen naturlig förklaring, som exempelvis befolkningsförändringar, bakom det faktum att antalet förstagångsväljare minskar kraftig inför Sametingsvalet. Det menar professor Peter Sköld, som forskat länge kring befolkningsförändringar.

Sköld menar att för att förstå minskningen måste flera faktorer vägas in, däribland en nedåtgående trend för politiskt engagemang även utanför Sápmi.

- Någon naturlig förklaring tycker jag inte att det finns. Däremot tycker jag att det här är både beklagligt och förvånansvärt faktiskt. Att den här nedgången inträffar just nu. och jag är ganska övertygad om att inte finns bara en förklaring utan här måste nog flera olika samspela för att få ett så markant resultat, säger Peter Sköld. 

Sköld menar att ungdomars politiska engagemang i hela Sverige ligger i en nedåtgående trend - och att den också återspeglas i det samiska samhället också. 

- Men sen finns det också specifika samiska förklaringsperspektiv som man får titta på. Till det hör ju hoppet till Sametinget - hur ungdomar uppfattar Sametinget som en stark institution för att påverka framtiden. Och med de förutsättningar som staten har gett Sametinget så har jag full förståelse för om en del ungdomar tycker att det ser besvärligt ut. och att en del ungdomar inte tror att det ges de möjligheter som behövs för att åstadkomma verklig förändring. Och det är ju ett stort bekymmer, säger Peter Sköld. 

- Den här minskningen rör ju sig om ett relativt litet antal personer. Och det talar om för oss att det här är ett ganska känsligt system. Det räcker med att röstlängden tappar 70 - 80 personer i den här väljargruppen så får det ett sånt här genomslag. Och de här 70 - 80 personerna, de tror jag att man kan tappa av orsaker som man först och främst kanske inte ens tänker på. Till exempel hur Sametinget och Sáminuorra driver kampanjer för att öka det politiska intresset bland de här ungdomarna.

- Inför det förra valet vet jag att man gjorde en stor satsningen och jag tror inte man har gjort det riktigt lika mycket den här gången. och det får säkert ett genomslag. Tyvärr, säger professor Sköld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".