Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
#sametingsvalet2017

Problematiskt med få unga i röstlängden enligt politiker

Publicerat måndag 27 mars kl 07.05
Lars-Miguel Utsi: Partierna är inte ute på samma sätt
(1:36 min)
Lars Miguel Utsi.
1 av 2
Guovssonasttis partiledare Lars Miguel Utsi Foto: Tobias Poggats/ Sameradion & SVT Sápmi
Hanna-Sofie Utsi Min Geaidnu.
2 av 2
Hanna-Sofie Utsi i Min Geaidnu Foto: Tobias Poggats/ Sameradion & SVT Sápmi

Det är inte bra att förstagångsväljarna minskar i sametingsvalet. Det menar både Guovssonástis partiledare Lars-Miguel Utsi och Min geaidnus ledamot Hanna-Sofie Utsi.

Lars-Miguel Utsi pekar också att registreringarna till röstlängden pågår mycket tidigare än partierna är aktiva inför valet.

- Så som det är ordnat nu med partistöd och liknande så kommer inte partierna igång med en ordentlig valkampanj förrän ett halvår senare, och det gör att i den perioden när det är viktigt att uppmuntra folk att registrera sig så finns det ingen kampanj. Partierna är inte ute på samma sätt, säger Lars-Miguel Utsi. 

Sameradion och SVT Sápmi har tidigare rapporterat om att en tredjedel färre förstagångsväljare är med i röstlängden jämfört med tidigare val. Unga får därmed inte en lika tydlig röst inför detta val.

Min Geaidnu har många väljare bland unga berättar Hanna Sofie Utsi. Hon menar också att unga lever med besluten som tas nu och att det därför är viktigt att de också ska vara representerade.

- Det är ju säkert många faktorer som gör att man kanske inte känner att man kan påverka via Sametinget - det reella, alltså vardagen. Och då är det ju jätteallvarligt.

Sametinget har inte heller lika stora resurser för att bedriva valkampanjer som de svenska partierna har. Något som Lars Miguel Utsi menar är en av orsakerna till att partierna har svårt att nå ut till alla samer.

- Poängen är ju att vi ska berätta om vår politik för väljarna. För de som är på väg in i valet. In i valsystemet och röstlängden. Men vi har ju en försvinnande liten budget - partierna. Våra resurser är begränsade, så därför är det svårt för oss att nå ut till de här människorna, säger Lars-Miguel Utsi, Guovssonásti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".