Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Giron/Kiruna

Sameby överklagar skoterförbud till regeringen

Publicerat måndag 27 mars 2017 kl 16.26
1 av 3
2 av 3
Lars Erik Kuhmunen och renar, Gabna sameby
3 av 3
Lars Erik Kuhmunen, Gabna sameby Foto: Maria Dahlgren/ Sameradion & SVT Sápmi

Gabna sameby i Kiruna kommun har överklagat ett skoterförbudsärende till regeringen då de inte är nöjda med Kiruna kommuns agerande. Från kommunens sida menar man att hänsyn måste tas till både fritidsintressen och näringar.

Lars Erik Kuhmunen, ordförande för Gabna är missnöjd med hur kommunen har hanterat frågan om skoterförbud i samebyns huvudkalvningsland och har överklagat ärendet till regeringen.

- Dom har tagit ett riktigt dåligt beslut när dom upphäver förbudet precis under påskhelgen, säger Lars Erik Kuhmunen.

Gabna sameby har av kommunen ansökt om tillfälligt skoterförbud under tiden 23 mars fram till barmarkstiden. Området är samebyns huvudkalvningsland från Abisko österut dit renarna samlas inför kalvningen. Förra veckan beslutade kommunen att ge skoterförbudet förutom under tiden 7-18 april i samband med påskhelgen, då kan man köra skoter på områden där det annars är skoterförbud. Kommunen har antagit riktlinjer för skoterförbudsområden och meningen är att man måste ta hänsyn både till näringar och fritidsintressen.

- Det vi kan konstatera är att påsklovet och påskledigheten är viktig för Kirunaborna och turismen så därför upphävde vi förbudet under påsken, säger Stefan Sydberg, andre vice kommunalråd.

Sätter ni turismen och kirunabornas friluftsliv före rennäringen?

- Vi måste göra en proportionalitetsbedömning, vilka konsekvenser det får för alla parter och därför måste kirunaborna utöver samebyarna vara en del av processen, säger Stefan Sydberg.  

Samebyns överklagan har dock medfört att kommunen nästa vecka återigen ska handlägga ärendet.

- Vi kommer att titta om det finns skäl för oss att göra om beslutet eller låter regeringen göra sitt ställningstagande, säger Stefan Sydberg.

Samebyn hävdar att det finns andra färdvägar som är öppna för allmänheten.

- Vi stänger inte några områden. Det går att ta sig fram genom Nissonvággi till Rávttasjávri men just Čuonjávággi-området är så känsligt område, det gäller hela området runt Besses, säger Lars Erik Kuhmunen, ordförande i Gabna sameby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".