Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Renägarförbundet missnöjda med hur samekonventionen behandlas

Publicerat onsdag 29 mars 2017 kl 06.00
Karin Vannar: Det är en jätteviktig fråga för alla samer
(1:39 min)
Karin Vannar
Karin Vannar. Foto: John Kuoljok/ Sameradion & SVT Sápmi

I ett öppet brev till kulturminister Alice Bah Kuhnke menar Renägarförbundet att Sametinget inte behandlar frågan om en Nordisk Samekonvention korrekt.

I brevet skriver Renägarförbundet att de inte hinner ta upp konventionsfrågan med medlemmarna som de hade velat göra.

- Det är en jätteviktig fråga för alla samer, i synnerhet för våra samebyar och renskötare. Och det här är då ett så stort och viktigt dokument som man ska behöva processa mer med dem det berör, säger Renägarförbundets ordförande Karin Vannar.

I över 10 år har arbetet med en Nordisk samekonvention pågått. Syftet med konventionen ska vara att säkerhetsställa det samiska folkets rätt till självbestämmande i Sverige, Norge och Finland.

I slutändan är det tänkt att alla nordiska länder ska ratificera konventionen som kom ut på remiss i januari och ska in den 2 april. Men trots att Sametinget nu annonserar om så kallade Hearings eller utfrågningar om Samekonventionen, så tycker inte Karin Vannar att det räcker till.

- Trots att Sametinget har kontaktuppgifter till sameföreningar och samebyar så har inte det här förslaget skickats ut och inte någon inbjudan till de här hearingarna som det kallas. Man har heller inte bjudit in samebyarna till den remissrunda som ska lämnas in den 2 april. Det trots att Sametingets  plenum antagit en motion om att de förslag som påverkar samebyar och sameföreningar ska remissas även till dom, säger Karin Vannar.

Men det är inte bara den knappa remisstiden som tas upp i brevet till Regeringen. Även Sametingets avsikt att behandla frågan om Samekonventionen på ett extra plenum i maj, trots att ärendet är bordlagt, är något som lyfts fram.

- Om man har bordlagt ett ärende, då kan man ju inte tillföra nya ärenden. Hur har då Sametinget tänkt ta tillvara de här nya remissyttrandena som har kommit in, säger Renägarförbundets ordförande Karin Vannar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".