Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Teaterchefen berättar om teater, kolonialism och vardagsrasism

Publicerat måndag 27 mars kl 16.09
Åsa Simma på samiska teatern
Åsa Simma, chef på Giron Sámi Teahter. Foto: Anne-Ravna Allas/ Sameradion & SVT Sápmi

Åsa Simma var med i Radio Sápmi och berättade där om reaktioner på deras nya teaterföreställning - och om en händelse på flygplatsen som fick henne att minnas kolonialismen i Sápmi.

- Idén bakom föreställningen var att vi visste att Sametingen i Sverige, Norge, och Finland höll på att jobba med att upprätta såna här sannings- och förlikningskommissioner och det skulle göras genom politiken. Och när jag och Pauliina Feodoroff började arbeta tillsammans så började vi prata om vad som är ett hett ämne mellan samer. Då kom den här funderingen om kommissionerna - och att det inte bara är kolonialism det handlar om utan hur skulle en sanningskommission sett ut mellan samer? Det rör ju kolonialism på många sätt, men att prata om hur har vi orkat med det som hänt?

Vad får ni för reaktioner när ni pratar om såna här unga ämnen?

Om man säger så att det slår åt två håll. Men det här är ett sånt ämne som vi samer pratar om med varandra hela tiden. Så har det då varit när jag har växt upp. 

Varför är det så viktigt att ta upp det i teatern?

Teatern är ju bara en väg att använda den samiska rösten. Nu använder jag den men har tidigare arbetat med film. Och andra samer arbetar på andra sätt. Att lyfta den samiska rösten är viktigt. Om vi får berätta - vad kommer det för berättelser då?

Du har ju gått i skola själv i Kiruna och du har bott länge i Stockholm nu. Nu arbetar du i Kiruna igen. Har du stött på vardagsrasism i Kiruna?

Det är inte så starkt nu som när jag gick i skola i Kiruna. Det var väldigt hårt och jag var väldigt rädd. Och nu när jag är vuxen funderar jag över om jag verkligen var rädd eller om det var min egen rädsla som skrämde mig? Men jag var nog rädd. För vi hittade varandra snabbt vi samer som var där i Kiruna. Inte kände jag just samerna i Kiruna då jag kom från Karesuando men väldigt snabbt lärde vi känna varandra. Och vi höll ihop. 

Jag har hört om att du var med om något speciellt när du flög i Kiruna för inte så länge sedan?

Det var väldigt nyligt. Det var bara för några månader sen. Det var väldigt konstigt - plötsligt så sa flygpersonalen på samiska att "välkommen till Kiruna" och såna där saker som de brukar säga på flyget - fast det var på samiska. Och plötsligt så kände jag en stor skam och jag tittade mig omkring för att se vem som var same och vem som inte var det. Men så förstod jag att det här var inte konstigt, utan det var okej att det hände. Det är en sån där sak som hör till kolonialismen - den har följt oss länge den här skammen. Du kanske tänker att du aldrig behöver skämmas men så kommer det en plötsligt en liten, liten bit av skam när något sånt där händer.

Vad är vardagsrasism?

Vardagsrasism handlar inte om extrema företeelser. Vanligtvis handlar det om vardagliga handlingsmönster, men det gör inte vardagsrasismen till en mer human form av rasism. Vardagsrasism kan grunda sig i okunskap och fördomar. Det betyder att utövaren av vardagsrasism kan vara omedveten om att den utför vardagsrasistiska handlingar, och till och med agera utifrån välvilja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".