Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sametingets styrelseordförande svarar på kritiken

Publicerat torsdag 30 mars 2017 kl 05.51
Håkan Jonsson: Vi gör allt vi kan för att nå ut så mycket som möjligt
(1:31 min)
Håkan Jonsson (JoF). Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Håkan Jonsson (JoF). Foto: Sameradion & SVT Sápmi

I onsdags kväll höll Sametinget den tredje av de så kallade hearingarna om Samekonventionen.

Sametingets arbete med konventionen har kritiserats av bland annat Renägarförbundet, som i veckan skickade ett öppet brev till regeringen där de riktar kritik mot bland annat remisstiden.

- Remisstiden är ju jättekort, alldeles för kort. Men det är ju av den anledningen som Sametingets styrelser anordnar en rad hearingar. Det här är den tredje hearingen vi har och vi kommer att anordna ytterligare två hearingar till. Den är kort, men vi gör allt vi kan för att nå ut så mycket som möjligt, säger Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson som kommit till Kiruna för att ikväll hålla i den tredje hearingen om samekonventionen.

Renägarförbundet som har kritiserat konventionsarbetet menar bland annat att remisstiden är för kort samt att samebyar och sameföreningar inte fått ta del av remisserna eller information om hearingarna, trots att Sametinget antagit en motion om just detta.

Men Håkan Jonsson tycker att de är väl förberedda inför ett eventuellt plenum i maj, då de bland annat anlitat expertis i konventionsfrågan. 

- Vi tycker att vi har en väldigt bred förankring så vi har ett bra underlag ifall det nu blir ett plenum i maj.

Renägarförbundet undrar också hur Sametinget ska kunna ta till sig remisserna som ska in den 2:a april, eftersom samekonventionsärendet är bordlagt till nästa plenum. En bordläggning innebär att ärendet inte får förändras till nästa gång det ska tas upp i plenum. Men Håkan Jonsson ser det inte som ett problem.

- Det är ju själva handlingen som så som lämnas ut inför plenum som inte får röras. Utöver det så ser vi att vi har full möjlighet att arbeta med ärendet, säger Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".