Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
#vardagsrasismmotmigsomsame

DO uppmanar att anmäla diskriminering

Publicerat torsdag 30 mars 2017 kl 15.57

DO:s uppgift är att hantera situationer som omfattas av diskrimineringslagen. Blir man som same utsatt för kränkningar under exempelvis skoltid bör man anmäla det till DO. Övriga händelser ligger däremot på polisens bord.

Diskrimineringsombudsmannens regeringsuppdrag handlar, utifrån diskrimineringslagen, om kränkande händelser som sker inom arbetslivet, utbildning och inom andra samhällsområden som exempelvis bostäder och sjukvård.

Det innebär att när en privatperson utsätter en annan privatperson faller det inte under diskrimineringsförbudet som lagen reglerar.

- Om en elev utsätts för diskriminering av lärare eller annan elev så har utbildningssamordnaren ansvar att utreda vad som hänt och åtgärda problemet, säger Clas Lundstedt, pressansvarig på DO.

Gränsdragningen mellan privata situationer och exempelvis det som sker i exempelvis en utbildningsmiljö är avgörande för att DO ska kunna hantera ärendet.

- Den diskriminerande handlingen måste komma från den som omfattas av lagen, annars ligger det utanför DO:s ansvar.

Tidigare har DO i första hand inriktat sig på ärenden som kan leda till domstolsbeslut, men sedan något år tillbaka jobbar man utifrån ett tillsynsverktyg som utmynnar i tillsynsbeslut utifrån vilka brister som finns.

Hur många anmälningar från samer som kommit in till DO är svårt att säga eftersom de inte registrerar etnisk tillhörighet. Men Clas Lundstedt uppmanar att anmäla händelser som omfattas av diskrimineringslagen.

- Även om ärendet inte utreds vidare så är det viktigt för att kunskapen ska bli synlig. I vissa fall kan händelserna vara preskriberade, men det är ändå viktigt att vi får veta. I de fall händelserna inte omfattas av diskrimineringslagen får man vända sig till polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".