Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot skyndsam behandling av konvention

Publicerat fredag 31 mars 2017 kl 11.34
Marita Stinnerbom
Foto: David Rydenfalk/ Sameradion & SVT Sápmi

Guovssonásti kritiserar Sametingets styrelses arbete med nordisk samekonvention. Partiet vill inte att frågan ska behandlas på ett extra plenum innan valet.

Partiet är näst i tur med kritiken om att Sametingets styrelse försöker stressa fram ett beslut om förslaget till nordisk samekonvention, liknande kritik har nyligen kommit från renägarförbundet och SSR.

- Sammantaget ser vi att ett beslut i maj månad tillsammans med den korta remisstiden, de bristande hearingarna och den uppstressade tidsplanen inte kommer kunna inkludera hela det samiska samhällets synpunkter. Det blir inte rättssäkert och det blir inte väl förankrat, säger partiledare Marita Stinnerbom i ett pressmeddelande

Partiet vill att frågan tas upp på nästa ordinarie plenum. Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson tar lätt på kritiken.

- De är ju emot att anta konventionen så det är klart de tycker vi gör fel. Vi jobbar stenhårt med den här frågan, vi har haft tre hearingar och kommer ha tre hearingar till. Vi har skickat remisser till riksorganisationerna.

Vad partierna Guovssonásti och Jakt- och fiskesamerna är överens om är att alla tre sametingen ska ha ett gemensamt ställningstagande när det gäller förslaget till nordisk samekonvention. Och styrelseordförande Håkan Jonsson är inte längre säker på att ett extra plenum bör hållas innan valet.

-  Preliminärt är det planerat till i början av maj, men vi måste ha dialog med de övriga sametingen också. När vi går beslut måste vi ha samma ställningstagande som övriga sameting.

De ska ta upp frågan i juni, kan ni då ta ett beslut i början av maj?

- Planen är ju det, men vi har än inte fått klartecken om pengarna till det extra plenumet. Processen med hearingar och remisser har även tagit längre tid än väntat. Vi måste fundera på om vi lägger det före eller efter plenum. Det måste vi diskutera inom styrelsen men också med övriga partier.

Har ni svängt, vill ni inte längre ha ett extra plenum?

- Vi vill ha ett extra plenum men vi vet inte än om vi lägger det före eller efter valet, säger sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".