Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sametinget får pengar till extra plenum

Publicerat fredag 31 mars 2017 kl 13.09
Bah Kunke: "De behöver medlena för att kunna förankra NSK i Sápmi"
(3:47 min)
Sametingets plenum i Tråante
Sametingets plenum i Tråante Foto: Maria Dahlgren/SVT Sápmi

Regeringen har beviljat Sametingets ansökan om medel till att hålla ett extra plenum innan valet i maj. 950 000 kronor ger regeringen och samekonventionen är tänkt som en av huvudfrågorna på plenumet.

Sametingets styrelse har i ett beslut riktat en begäran till Sametingets presidium att kalla till extra plenum i Arvidsjaur 9-10 maj. Nu beviljar alltså regeringen de medel som behövs för ett extra plenum.

- När nu Sametinget, sannolikt mycket klokt, har kommit fram till att de behöver mer tid har jag drivit på i regeringen att vi ska få fram de här pengarna som ger tid, säger Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Hon betonar också vikten av att den Nordiska Samekonventionen förankras i alla tre länder.

- Viktigt i hela processen är att det är de tre Sametingen tillsammans med tre regeringar som arbetat fram förslaget som nu ska förankras i alla tre länder. Det är inte något som en av parterna kan styra och ställa i, utan det måste ta sin tid.

Skulle inte frågan kunnat vänta till ordinarie plenum?

- Det är inte regeringen som driver på det här, det är Sametinget själva. Vi lyssnar till Sametinget och representanterna för de olika organisationerna och har sen gjort den här bedömningen, säger Bah-Kuhnke.

Hur angeläget är för regeringen att hinna behandla Nordiska samekonventionen innan nästa års riksdagsval?

- Det är angeläget att vi kommer vidare med samiskt inflytande och samiska rättigheter. Men det är minst lika angeläget att det blir på riktigt, vi är inte bekänt av att inte ha tre Sameting bakom sig, utan det får ta den tid det tar.

Enligt styrelsens beslut ska det extra plenumet behandla två ärenden:

  • Nordisk samekonvention
  • Ny samepolitik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".